Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 23.09.2011.
12:48
Večernje novosti A

Rusija podržava politiku Republike Srpske

Rusija i Republika Srpska su potpuno saglasne kada je reč o rešavanju važnih političkih pitanja u BiH, a suština tog stava je u poštovanju dejtonskih principa, rekao je ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

Harčenko je dodao da zbog toga Rusija "snažno podržava veoma doslednu i ispravnu politiku predsednika RS Milorada Dodika", čije su stav i politika usmereni na očuvanje nadležnosti Srpske u skladu sa Dejtonom.

Dodik ima ispravan stav: Aleksandar Bocan Harčenko

"Dodikov stav je uvek pravno obrazložen i ispravan. Uvek smo u Savetu za provođenje mira branili interese RS, jer smatramo da u politici predsednika RS nema podrivanja i potkopavanja Dejtona. On je više puta ponovio da Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH", rekao je Harčenko za "Večernje novosti".

On je istakao da Rusija smatra da jačanje entiteta doprinosi efikasnijoj državi BiH, a ne njenom slabljenju. Harčenko smatra da nikako ne bi bilo dobro da se međunarodna zajednica umeša u proces formiranja vlasti u BiH, ističući da ovo pitanje moraju da reše domaći politički lideri.

Prema njegovim rečima, Rusija se zalaže za očuvanje principa rotacije i formiranje funkcionalnog Saveta ministara, baš kao i RS. On smatra da bi OHR trebalo da bude zatvoren, da su bonska ovlašćenja bila pogrešan i neefikasan način rešavanja problema u BiH i izrazio uverenje da ih visoki predstavnik u BiH Valentin Incko više neće koristiti, jer su izgubila svaki smisao.

Na pitanje kako tenzije na Kosovu mogu uticati na BiH, Harčenko je rekao da napetost na Kosovu predstavlja opasnost za region, te napomenuo da Rusija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Smatramo da je reč o kršenju međunarodnog prava i Rezolucije 1244. Stvari treba vratiti u okvir međunarodnog prava. Napetost na Kosovu svakako predstavlja opasnost za region", naglasio je Harčenko.

POVEZANE VESTI

Petak 23.09.2011. 12:56
a politiku srbije ?
Petak 23.09.2011. 13:33
Српски непријатељи нећи узети за озбиљно изјаве руског амбасадора и наставиће да врше притиске на Републику Српску све док не добију по"носу".
Petak 23.09.2011. 15:11
Опстанак Републике Српске – државе Срба који живе западно од Републике Србије – представља значајан неуспех америчке политике. С друге стране, у јачању РС, односно њеног капацитета да се одупре новим покушајима САД да обесмисле њено постојање, све већу улогу игра Руска Федерација генерално, и понаособ њене кључне енергетске корпорације- Ништа нама без Руса!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online