Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 09.09.2011.
00:04
Kurir A

"Hrvati profitirali od ubistva Đinđića"

Dan posle ubistva premijera Srbije, Zagreb je dobio poruku da su im šanse za članstvo u Evropsku uniju veće.

Ubijeni premijer Srbije: Zoran Đinđić
 
Naime, evropski komesar za spoljnu politiku Kris Paten prilikom posete Zagrebu 13. marta 2003. godine, prema depeši iz američke ambasade u hrvatskoj prestonici, preneo je tadašnjim hrvatskim vlastima da njihova aplikacija za članstvo u EU "neće biti ometana oživljavanjem nestabilnosti u susednoj Srbiji“.
 
 
"U stvari, njemu je bilo jasno da će Đinđićevo ubistvo poboljšati izglede hrvatske aplikacije, bez obzira na loše ili dobre podatke hrvatske vlade o usklađenosti s evropskim političkim uslovima, zato što EU Hrvatsku vidi, i želi da tako i ostane, kao zemlju relativne stabilnosti u regionu. Samo veliki problem s Hagom bi poremetio taj kolosek", piše u depeši sačinjenoj dan nakon ubistva Đinđića. 

Paten se tada sastao s hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivicom Račanom i ključnim parlamentarcima, ali su sastanci bili kratki zbog Đinđićevog ubistva i Paten je trebalo da ode u Beograd.

"Paten je bio zabrinut da je pritisak međunarodne zajednice na Srbiju zbog Haškog tribunala bio surov i da je doprineo ubistvu", stoji u ovom dokumentu.

Prema depeši iz američke ambasade u Hrvatskoj, koja je napisana 1. aprila 2003. godine prilikom posete generalnog sekretara NATO lorda Džordža Robertsona Zagrebu, hrvatski premijer Ivica Račan savetovan je da spreči diskusiju o bekstvu haškog optuženika Gotovine izjavom da "u osvit Đinđićevog ubistva Hrvatska smatra da je vreme da krene protiv ljudi umešanih u ratne zločine u Jugoslaviji i RS".

"Robertsonova poruka o saradnji s Hagom bila je samo izraz ‘razumevanja’“, piše u depeši, gde se dodaje da su Amerikanci „razočarani što je Robertson možda ostavio hrvatsku vladu u utisku da će ubistvo Đinđića možda ohrabriti međunarodnu zajednicu da olabavi pritisak za reforme“.

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 00:43
Uvek su nam bili i ostali neprijatelji.
Petak 09.09.2011. 00:21
Hrvati bi samo da udju pa posto poto i to sada kada vecina EU zemalja kuka ne biraju sredstva da bi pokazali SRBIJI nek se vidi raskos a sutra ce biti kuku kad udje nema kajanja
Petak 09.09.2011. 09:56
Koje veze ima Hag sa tim da su organizatori i izvršioci ubistva mafijaši iz Šilerove čije su slike objavljene istog dana. Spasojević "Šiptar", Luković "Kum", Vlada Budala, Pacov, Sretko "Zver", braća Simovići i ekipa. Nije valjda Šilerova ekspresno uz pomoć vojnog eksploziva srušena zbog Haga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online