Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 06.09.2011.
17:25
Beta A

Hrvatska i BiH: Premala kazna za Perišića

Potpredsednik Sabora Hrvatske i bivši ministar policije Ivan Jarnjak ocenio je da je bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću u Hagu izrečena premala kazna.

Momčilo Perišić u sudnici Tribunala
 

"Apsolutno se pokazuje da su bili prestrogi prema hrvatskim generalima (Anti Gotovini i Mladenu Markaču), ako se Perišića osudilo na 27 godina i to je ono što je loše", rekao je Jarnjak koji je visoki funkcioner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Jarnjak je u vreme raketiranja Zagreba u maju 1995. bio ministar unutrašnjih poslova, a Perišić je u Hagu nepravosnažno osuđen i za taj napad.

Svi hrvatski mediji opširno izveštavaju o presudi Haškog tribunala kojom je bivši načelnik Generalštaba VJ Momčilo Perišić osuđen na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina nad Muslimanima u BiH 1993-95. i nad Hrvatima u Hrvatskoj.

U izveštajima se ističe da je to prva presuda u Hagu generalu Vojske Jugoslavije za zločine počinjene u Hrvatskoj.

Momčilo Perišić osuđen je u odsustvu i pred sudom u Zadru na 20 godina zatvora zbog napada na taj grad 1991. godine. U tim je napadima ubijeno je više od 30 osoba, a više od 120 privrednih, crkvenih, stambenih i drugih objekata oštećeno je ili srušeno, podsećaju hrvatski mediji.

Sud u Zadru je istovremeno za to delo osudio i 18 oficira tadašnje JNA i izrekao im je kazne zatvora u trajanju od 10 do 20 godina.

SDA: Perišić je zaslužio doživotnu robiju

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Amir Zukić ocenio je da je presuda bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću preniska i da on "zaslužuje doživotnu robiju".

Zukić je rekao da je "svaka kazna na ovom svetu blaga za zločine koje je Perišić počinio, te da je ovakva presuda ohrabrenje drugima da čine zločine i predstavlja podsticaj onima koji podržavaju fašističke ideje".

On je istakao da svet mora uspostaviti sistem pravde kako se ne bi dešavali zločini i strahote koje su "iskusili građani BiH i susednih zemalja, zbog velikosrpske ideologije".

"Samo uspostavom pravednih sankcija takve ideje mogu biti osujećene, kako bi se obezedila pravednija i mirnija budućnost budućim pokoljenjima", rekao je generalni sekretar SDA.

Zukić je naglasio da je u celom svetu potrebno uspostaviti pravični sistem kažnjavanja, prema kojem će sankcije biti adekvatne veličini počinjenih zločina, kako bi se izbegli novi ratovi i zločini.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.09.2011. 18:07
Premalo su ustase i balije dobile u ratu. Perisic je samo trebao odgovarati u Srbiji zbog predavanja vojne tajne stranim sluzbama
Utorak 06.09.2011. 19:57
Хрвати су незадовољни јер их је овај генерал поразио на Купресу у тенковској битци,а муслимани невинашца сви срби су им криви.
Utorak 06.09.2011. 20:02
...zbog necinjenja nista, a ne aktivnog ucestvovanja... Dakle nema presude za direktnu agresiju, zlocinacki poduhvat i nema presude za genocid. Ostalo se moze skinuti i u toku odsluzenja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online