Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 05.09.2011.
12:03
Đ. Barović - Vesti A

Za egzodus 10,5 milijardi dolara

Federalni sud u Čikagu, država Ilinois, 17. avgusta oglasio se nadležnim po tužbi za genocid grupe Srba iz ovog grada, čime je otklonjena glavna smetnja za početak proces u kome će izbeglice iz Hrvatske tražiti 10,5 milijardi dolara odštete od privatne američke firme MPRI zbog događaja u "Oluji" 1995. godine.

ETNIČKO ČIŠĆENJE: Beskrajna kolona izbeglica koje beže iz Hrvatske

Tužba koju su tri ugledne advokatske kancelarije podnele avgusta prošle godine u ime 200.000 Srba izbeglih u akciji hrvatske vojske, od kompanije L-3 Communications Holding Inc
(u čijem je sastavu i firma MPRI koja se bavi sigurnosnim i vojnim konsaltingom), zahteva isplatu nematerijalne štete i kamate, a prema odluci Federalnog suda, obe strane imaju rok do kraja septembra za vansudsko poravnanje ukoliko žele da izbegnu suđenje.
U advokatskoj kancelariji "Monico, Pavić&Jevack" , "Vestima" je potvrđena ova informacija, a direktor "Veritasa" Savo Štrbac kaže da su Srbi iz Krajine ovim izvojevali važnu pobedu u ispravljanju slike o Srbima iz Hrvatske.


- Godinu dana advokati MPRI su pokušavali da ospore nadležnost Federalnog suda Ilinois, tvrdeći da proces treba da se vodi pred sudom u Vašingtonu gde su i registrovani, ali i gde imaju ogroman politički uticaj jer je reč o jednoj od najuticajnijih vojnih kompanija u SAD. Ovo je ogroman uspeh za sve nas jer su velike šanse da se firma MPRI proglasi krivom, čime će vodeća zemlja sveta zapravo priznati naš egzodus - kaže Štrbac koji je ovog leta boravio u Americi i u Čikagu se susreo sa advokatima koji će zastupati Srbe.

Punomoćje


Savo Štrbac kaže da je još nejasno da li će se u procesu navesti samo imena Milene Jović i Živke Mijić koje su navedene kao oštećene u tužbi, ili će se u odštetnom zahtevu i bukvalno naći svi proterani iz Hrvatske.


- Kod mene je blanko punomoćje jedne od advokatskih kancelarija koje će zastupati Srbe, pa ako bude bilo potrebe, lako ćemo se organizovati da sve izbeglice budu na spisku osoba koje su tužile MPRI - kaže Štrbac.


- Reč je o veoma dobrim američkim advokatima srpskog porekla, Robertu Paviću i Džonu Ostojiću, kao i njihovom kolegi Kevinu Rodžersu. Oni su uvereni da imaju ogromne šanse da dobiju ovaj proces, ali da će MPRI najverovatnije pokušati da izbegne suđenje, odnosno predložiti vansudsko poravljanje - kaže Štrbac.

 

Privatna kompanija L-3 MPRI u javnosti je poznata po tome što je čine penzionisani američki generali koji širom sveta nude najrazličitije usluge "vojnog konsaltinga".  Među klijentima su 1994. i 1995. godine imali i Hrvatsku koja ih je angažovala i u pripremi akcije "Oluja".
 

Savo Štrbac
 

- Postoji ugovor između vlade Hrvatske i ove kompanije u kome su generali iz MPRI aktivno učestvovali u planiranju i organizaciji čitave akcije. O tome se, uostalom, govorilo i na suđenju trojici hrvatskih generala u Hagu i ta presuda će svakako biti jedan od ključnih dokaza - objašnjava Štrbac i kaže da se do cifre od 10,5 milijardi dolara došlo prostom matematikom.


Naime, za svakog od 200.000 izbeglih je određena odšteta od 25.000 dolara, i na tu sumu je samo ugrađena standardna kamata.


Štrbac kaže da će trećina novca koji se dobije pripasti advokatima, a ostatak će biti uplaćen u posebno osnovan fond.


- Ideja je da svi izbegli dobiju neku nadoknadu, ali ona neće biti jednaka, već će zavisiti od preživljenih muka i današnje socijalne situacije - ističe direktor Veritasa.
 

MPRI


MPRI su osnovali 1987. godine osmorica penzionisanih američkih generala kao privatnu firmu za konsalting usluge, ali je uvek bila u tesnoj sprezi sa američkom administracijom i Pentagonom.


Jedno vreme je angažovana kao savetnik u američkom ministarstvu odbrane, pravosuđa i spoljnih poslova, a dovođena je u vezu i s tajnim operacijama američke vojske na Bliskom istoku, u Avganistanu i Africi.


Zbog događaja u Zalivskom ratu protiv MPRI se već vodi jedan spor u Americi, a upućeni tvrde da će ova kompanija morati da plati ogromnu odštetu. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.09.2011. 12:11
Dobro je da jos ima nasih ljudi koji vode racuna o pravima Srba stradalih u ratovima. Velika bi stvar bila da se na sudu dobije slucaj i da se Hrvatska i USA konacno osude za egzodus i genocid posebno sada kad ustase pokusavaju da naplate nekakvu odstetu od Srbije.
Ponedeljak 05.09.2011. 12:12
Rugacima, podsmevacima i EU podguznim muvama - evo kako rade patriote
Ponedeljak 05.09.2011. 17:07
Очито је да американцима ,Хрвати више не требају! Одрадили су "посао" и сада нека се сналазе!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online