Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 31.08.2011.
15:41
Beta A

Hrvatska optužila Sanadera za ratno profiterstvo

Protiv bivšeg premijera Hrvatske Iva Sanadera danas je podignuta prva optužnica zbog navodnog uzimanja oko 3,6 miliona kuna, odnosno oko 500.000 evra, provizije od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova 1994. i 1995. godine.

Dok je zemlja ratovala on zgrtao pare: Ivo Sanader

Posle sprovedene istrage, Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, objavilo je Državno tužilaštvo Hrvatske na svojim internet stranicama.

Sanader se tereti da je kao zamenik ministra spoljnih poslova, od kraja 1994. godine do marta 1995, u Zagrebu i Austriji, tokom rata i kada je Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila, iskoristio svoj položaj i ovlašćenja.

U USKOK-u tvrde da je Sanader u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za učešće u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Hipo bankom i kao protivuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini od sedam miliona austrijskih šilinga.

Ovaj iznos mu je u celosti isplaćen pošto je između Vlade Hrvatske i Hipo banke zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140 miliona šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava. Na taj način Sanader je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna (skoro pola miliona evra).

USKOK je u optužnici predložio da se na osnovu Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene krivičnim delom i prekršajem, bivšem premijeru oduzme celokupna protivpravno stečena imovinska korist. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je u martu ove godine.

Protiv Sanadera USKOK se vodi više istraga među kojima i istraga vezana za hrvatsku naftnu kompaniju u kojoj se tereti da je primio 10 miliona evra mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskom MOL-u.

On je takođe prvoosumnjičeni u aferi "Fimi medija" u kojoj se tereti da se udružio sa 16 ostalih osumnjičenih kako bi iz ministarstva i državnih preduzeća preko marketinške agencije Fimi medija, izvukao oko 100 miliona kuna (13,5 miliona evra).

Sanader se tereti i za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede sa firmom Dioki Roberta Ježića. 

Bivši premijer do sada je u ispitivanju pred hrvatskim istražiteljima u zagrebačkom zatvoru u Remetincu negirao krivicu u aferi "Fimi-medija", kao i uzimanje provizije od Hipo banka i od MOL-a.

Ivo Sanader uhapšen je po hrvatskoj poternici 10. decembra 2010. godine u Austriji gde je sedam meseci proveo u pritvoru u Salcburgu. Hrvatskoj je izručen 18. jula i od tada se nalazi u pritvoru u Zagrebu.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.08.2011. 15:41
To se u Srbiji nikad nece dogoditi a profitera je mozda bilo i vise.
Sreda 31.08.2011. 16:24
jos kada ovaj propeva na sudu o tome sta je radio zajedno sa Kosorovom,e tada krece zabava,a ona osedela tetka ce se onda malo pocesati po glavi.Mozda i ona zavrsi u Renetinecu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online