Sreda 31.08.2011.
15:41
Beta

Hrvatska optužila Sanadera za ratno profiterstvo

Dok je zemlja ratovala on zgrtao pare: Ivo Sanader

Posle sprovedene istrage, Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, objavilo je Državno tužilaštvo Hrvatske na svojim internet stranicama.

Sanader se tereti da je kao zamenik ministra spoljnih poslova, od kraja 1994. godine do marta 1995, u Zagrebu i Austriji, tokom rata i kada je Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila, iskoristio svoj položaj i ovlašćenja.

U USKOK-u tvrde da je Sanader u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za učešće u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Hipo bankom i kao protivuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini od sedam miliona austrijskih šilinga.

Ovaj iznos mu je u celosti isplaćen pošto je između Vlade Hrvatske i Hipo banke zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140 miliona šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava. Na taj način Sanader je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna (skoro pola miliona evra).

USKOK je u optužnici predložio da se na osnovu Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene krivičnim delom i prekršajem, bivšem premijeru oduzme celokupna protivpravno stečena imovinska korist. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je u martu ove godine.

Protiv Sanadera USKOK se vodi više istraga među kojima i istraga vezana za hrvatsku naftnu kompaniju u kojoj se tereti da je primio 10 miliona evra mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskom MOL-u.

On je takođe prvoosumnjičeni u aferi "Fimi medija" u kojoj se tereti da se udružio sa 16 ostalih osumnjičenih kako bi iz ministarstva i državnih preduzeća preko marketinške agencije Fimi medija, izvukao oko 100 miliona kuna (13,5 miliona evra).

Sanader se tereti i za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede sa firmom Dioki Roberta Ježića. 

Bivši premijer do sada je u ispitivanju pred hrvatskim istražiteljima u zagrebačkom zatvoru u Remetincu negirao krivicu u aferi "Fimi-medija", kao i uzimanje provizije od Hipo banka i od MOL-a.

Ivo Sanader uhapšen je po hrvatskoj poternici 10. decembra 2010. godine u Austriji gde je sedam meseci proveo u pritvoru u Salcburgu. Hrvatskoj je izručen 18. jula i od tada se nalazi u pritvoru u Zagrebu.

2024 © - Vesti online