Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 26.08.2011.
20:08 >> 21:19h
Beta A

CG: Uči se "maternji jezik", ma koji bio

Premijer Crne Gore Igor Lukšić saopštio je da je danas sa predstavnicima dela opozicije dogovorio da se nastavni predmet u školama o jeziku zove crnogorski jezik/maternji jezik i književnost. Pokret za promjene je prihvatio ovaj predlog, dok ostatak opozicije koji zastupa interese Srba u Crnoj Gori odbija dogovor tvrdeći da se nepoštuje ravnopravnost oba jezika.

Kompromis: Izučava se "maternji jezik i književnost"

Učenici će iz tog predmeta dobijati jednu ocenu, precizirao je Lukšić koji je danas o korišćenju jezika u školskoj nastavi razgovarao sa predstavnicima Nove srpske demokratije (NSD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene.

Đaci će moći da se opredele za naziv jezika koji njima odgovara, a varijante su sledeće : crnogorski/srpski jezik i književnost, crnogorski/bosanski jezik, crnogorski/hrvatski ili crnogorski/maternji jezik.

Lideri Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić i Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić odbili su predlog ovaj predlog, ocenjujući da on ne obezbeđuje ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika.

Iz vrha SNP-a i NOVE današnji razgovori ocenjeni su kao neuspešni u svojoj finalnoj verziji, iako je konstatovan napredak "u vidu želje da se nađe povoljnije rešenje". Ove stranke su rekle da je Lukšićev predlog suštinski isti kao prošli, ali dopunjen manjim, gotovo kozmetičkim izmenama.

SNP i NOVA će u naredna dva dana najverovatnije predložiti svoje rešenje koje će biti strogo vođeno principom ravnopravnosti, "pa makar i na štetu obe zainteresovane strane".
 

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević saopštio je da su blizu kompromisa i da je Lukšić ponudio stav koji je potpuno prihvatljiv za PzP.


Današnjim dogovorom zamenjen je Član 4 načelnog dogovora koji je postignut pre dve nedelje, a razgovor je usledio pošto je juče Predsedništvo vladajuće Demokratske partije socijalista Lukšiću dalo mandat za nastavak razgovora sa opozicijom radi iznalaženja kompromisnog rešenja za primenu jezika u školskoj nastavi.

Predsedništvo DPS je Lukšiću "naložilo" da se rešenje za "jezičko pitanje" u školama traži u okviru Ustava Crne Gore po kome je crnogorski jezik službeni jezik u državi, a srpski, bosanski, hrvatski i albanski jezici u službenoj upotrebi.

Lukšić je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, rekao da će se nastava dominantno oslanjati na dosadašnji program maternjeg jezika, koji će obezbediti izučavanje specifičnosti.

Dogovor o pitanju upotrebe jezika u školama je uslov da opozicija podrži Zakon o izboru odbornika i poslanika u Crnoj Gori, što je jedan od ključnih uslova da država najesen dobije datum početka pregovora za pristupanje Evropskoj uniji.

POVEZANE VESTI

Petak 26.08.2011. 20:50
oblast crna gora moze samo da govori Srpski jer tamo zivi 90 % Srpskog stanovnistva koje nesme da se izjasni od mila narko dilera i mafijasa.
Petak 26.08.2011. 20:22
Koji se to jezik govori u USA, Argentini, Australiji i Kanadi a kojim se to govori u CG, Bosni i Hrvatskoj? Zasto Hrvatska nije uspela da registruje Hrvatski jezik i zasto se to precutkuje? Ako Milo ne bude uspeo da registruje "svoj" jezik da umukne i da stvar ode pred medjunarodni sud, dosta je bilo vise
Petak 26.08.2011. 21:59
Montenegro je sprdnja od države. Doduše i mi smo, ali ovi su gori. Šta sve neće uraditi samo da se što više razlikuju od nas a sve po nalogu EU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online