Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 27.12.2013.
15:52
Beta A

Nemačka: Balkanska svađa oko istog jezika

Države nastale posle raspada Jugoslavije koriste jezik da bi se izborile za nacionalni identitet, ocenjuje danas agencija DPA navodeći da je u bivšoj SFRJ 21 milion ljudi govorilo srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski dok danas političari stvaraju nove jezike.

U BiH je bosanski jezik stvar bošnjačkog identiteta
 

Kako prenosi Dojče vele, "slična emotivna debata" odavno se vodi i u samom srcu Evrope – između Nemaca i Austrijanaca. Kada govore o odnosima s velikim susedom, Nemačkom, Austrijanci često citiraju reči: "Ništa nas ne deli toliko koliko naš zajednički, ali ipak tako različit jezik".

Jezik je zajednički, a ipak tako različit. Vrlo sličan spor je prisutan na Balkanu. Iako su u bivšoj Jugoslaviji svi razumeli srpskohrvatski, ovaj jezik je danas podeljen na srpski, hrvatski, crnogorski i bosanski, navodi DPA.

Jezik je često uzrok trzavica među narodima koji su nekada živeli zajedno, ocenjuje DPA i kao primere navodi proteste u Sarajevu, bojkot nastave u Novom Pazaru, ali i inicjativu "NE ćirilici u Vukovaru".

A u Hrvatskoj se traži referendum protiv ćiriice

U Hrvatskoj su nacionalisti poslednjih nedelja sakupili oko 650.000 potpisa da bi prisilili vlast da raspiše referendum. Oni žele da tim putem zabrane srpskoj manjini da koristi svoj jezik u institucijama. Istovremeno, u hrvatskom se stvaraju nove, veštačke reči da bi se taj jezik udaljio od neomiljenog srpskog.

Što se tiče Crne Gore, situacija je još komplikovanija, piše DPA. Pošto je ta država postala nezavisna od Srbije 2006, političari su odlučili da se u toj zemlji govori poseban jezik – crnogorski, što piše i u ustavu. Ipak, polovina stanovništva se smatra Srbima, pa će ovaj spor o jeziku dugo potrajati. Čak se i lingvisti u toj zemlji i van nje ne slažu oko toga da li je crnogorski samo dijalekt srpskog ili samostalni jezik.

Za države sa malim brojem stanovnika važno je da se razlikuju od svojih suseda, ocenjuje DPA i dodaje da se uticaj političara ipak primećuje u praksi pa se, iako se u regionu još svi razumeju, u novinama prevode pojedini izrazi i izreke, a filmovi titluju.

Petak 27.12.2013. 16:12
Realno i jedino istinito je to da postoji srpski jezik, sve ostalo su PLAGIJATI u regionu, a oko onog gore jedino može biti "srpsko-hrvatski", a ne "odnosno hrvatsko-srpski" kako Njemci podmeću jer Srbi nisu Hrvati. Molim najveće falsifikatore iza vatikana, Njemce, da se ne miješaju u tuđe poslove. Huškanjem ste vijekovima ovdje muku nanosili.
Petak 27.12.2013. 16:19
I dan danas možete naći kod starijih osoba one stare lične karte plastificirane koje su izdavane oko 1960godine,lično sam na više njih video u rubrici za nacionalnost gde piše osobi muslimanske veroispovesti-SRBIN -muslimanske veroispovesti,što i jeste potpuno pravilna kvalifikacija.A ovo za crnogorce smešno da smešnije ne može biti,ajd da hrvate do nekle razumem no sve je to politika zapadnih sila i Turske na čelu sa najvećim protivnikom SRPSTVA TITOM uz pomoć Srpskih poturica i izroda učinila,koji i dan danas nas uništavaju i ubijaju u pojam da ako jasno i glasno na ulici vikneš JA SAM SRBIN rizikuješ da ćeš biti kažnjen jer tobož vredjaš osećanja drugih zajednica bolno al istinito.
Subota 28.12.2013. 03:36
Вера потурица, Нација Српска, језик Српски.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online