Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.08.2011.
09:46
A

Dodik: Primena, a ne promena Ustava

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nema potrebe za ustavnim promenama u BiH, već za primenom Ustava.

BiH kao složena zemlja ne može imati vladu: Milorad Dodik

Predsednik Srpske je naglasio da će BiH ostati sa Savetom ministara, jer kao složena zemlja ne može imati vladu, te podvukao da su na tom planu bilo kakve promene nemoguće.

"Razumemo probleme u slučaju 'Sejdić i Finci', a podržali bismo i osnovu koja bi omogućila donošenje zakona koji bi doveo do formiranja dve izborne jedinice u FBiH za izbor člana Predsedništva. U BiH, ako hoće da se održi kao bilo kakva zajednica, u budućnosti Hrvate moraju birati Hrvati", dodao je Dodik.

On je ponovio da Srbima treba da pripadnu četiri mesta u Savetu ministara, jer su to u prošlom mandatu imali Bošnjaci. "Po principu rotacije sada to pripada nama, u idućem mandatu trebalo bi da pripadne Hrvatima. Mislim da upravo taj održani kontinuitet rotacije, kompromisa i balansa političkog predstavljanja, a ne da se uvlače pripadnici koje izaberu drugi predstavnici naroda može da održi BiH", kaže Dodik.

Prema njegovom mišljenju, veoma je važno što su dva HDZ-a zajedno i što su uspostavili zajedničku platformu za svoje delovanje. "Potrebno je i krajnje je vreme bilo za odražavanje hrvatskog nacionalnog interesa da se ove dve stranke objedine", ocenio je predsednik Srpske za "Večernji list".

“Cinična i arogantna međunarodna zajednica“

Govoreći o delovanju mađunarodne zajednice, Dodik je konstatovao da je ona u BiH mnogo nepravde napravila selektivnim odnosom. "Sudbina (lidera HDZ BiH Dragana) Čovića je vidljiva kroz stalna nastojanja da ga diskvalifikuju montiranim sudskim procesima", dodao je Dodik.

On je podsetio da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko dopustio formiranje Vlade FBiH koja u sebi nema parlamentarnu većinu, izvršavajući, pre svega, naloge određenih zapadnih vlada, prenose "Nezavisne novine".

Ceriću se praštaju zapaljive izjave

Predsednik Dodik kaže da nikada nije bio protiv islama, nego protiv upotrebe islama u političke svrhe, koju nesumnjivo žestoko primjenjuje poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, a koja se najbolje može videti u deklaraciji Alije Izetbegovića.

"Da je jedna takva poruka koju je reis Cerić uputio pre izvesnog vremena došla iz srpskog naroda, daleko bi se više digla javnost. Ta cinična i arogantna međunarodna zajednica, naravno, prešla je preko toga", naglasio je Dodik.

On je istakao da isključuje bilo kakvu mogućnost sukoba na ovim prostorima, osim upotrebe sukoba u političke svrhe koji koriste Bošnjaci, računajući da su oni dovoljno legalizovali svoju poziciju žrtve i da žrtve imaju pravo da sve čine u BiH, da sada majoriziraju Hrvate, da se svete Srbima ili na neki drugi način da se obračunavaju.

Predsednik Dodik je naglasio da Srpska stoji stabilno i izvršava sve obaveze, te da bi imala manje problema da "nije nađena u BiH, koja je uporno krade i uzima njena prava".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.08.2011. 11:56
Волим своју домовину, лијепи сваки крај Републико Српска Србину си рај, Љепотица наша ти си на Балкану жељели би многи тебе да имају, љепотица права и ми те имамо Републико Српскааа, ником те не дамо!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online