Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.08.2011.
18:47
Beta A

SNP traži ravnopravnost srpskog jezika

Glavni odbor Socijalističke narodne partije uslovio je danas podršku političkom dogovoru crnogorskog premijera Igora Lukšića i opozicije ravnopravnim tretmanom srpskog jezika u obrazovnom sistemu Crne Gore.

SNP traži ravnopravnost srpskog jezika

U zaključcima sa sednice Glavnog odbora SNP najavljeno je da će najjača opoziciona partija u Crnoj Gori glasati za vladin Predlog izmena Zakona o opštem obrazovanju ako podzakonskim aktima u međuvremenu bude jasno definisana ravnopravnost srpskog jezika u nastavnom programu.

Glavni odbor je ocenio da je načelni sporazum Lukšića sa predstavnicima opozicionih partija dobra osnova za izmene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju.

"Glavni odbor smatra da je neophodno, prethodno i jasno, definisati

sadržine svih podzakonskih akata, na način da se usklade nastavni planovi i programi, kojima se u potpunosti obezbeđuje primena sporazuma, i eliminiše bilo koja mogućnost diskriminacije nad većinom stanovništva u Crnoj Gori, koja govori srpskim jezikom", navodi se u saopštenju.

Vanredna sednica crnogorskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o vladinim izmenama Zakona o opštem obrazovanju, kojima je predviđeno da se nastava u školama, pored crnogorskog, izvodi i na srpskom jeziku, zakazana je za 2. septembar.

Izmena Zakona o opštem obrazovanju je uslov opozicionih stranaka da bi se glasalo o izbornom zakonu, koji je načelno usaglašen na sastanku Krivokapića i predstavnika svih opozicionih stranaka.

Za izglasavanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore.

Parlament bi o izbornom zakonu trebalo da se izjasni 6. septembra.

Usvajanje izbornog zakona je prvi od sedam uslova koje je Evropska komisija postavila Crnoj Gori za dobijanje datuma pregovora za priključenje Evropskoj uniji.

POVEZANE VESTI

Subota 20.08.2011. 19:17
Ne treba traziti ravnopravnost Srpskog jezika i njegove lako modifikovane verzije zvane Crnogorski jezik vec treba raditi na ponistenju takvog jer je i dalje rec o Srpskom. Pokusali i Hrvati da registruju hrvatski kao poseban jezik ali su odbijeni jer se malo razlikuje od Srpskog, Vukovog jezika. Nikom ovo u Beogradskom establismentu ne pada na pamet i niko se ne brine ni o jednom od osnovnih Srpskih interesa pa ni o jeziku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online