Subota 20.08.2011.
18:47
Beta

SNP traži ravnopravnost srpskog jezika

SNP traži ravnopravnost srpskog jezika

U zaključcima sa sednice Glavnog odbora SNP najavljeno je da će najjača opoziciona partija u Crnoj Gori glasati za vladin Predlog izmena Zakona o opštem obrazovanju ako podzakonskim aktima u međuvremenu bude jasno definisana ravnopravnost srpskog jezika u nastavnom programu.

Glavni odbor je ocenio da je načelni sporazum Lukšića sa predstavnicima opozicionih partija dobra osnova za izmene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju.

"Glavni odbor smatra da je neophodno, prethodno i jasno, definisati

sadržine svih podzakonskih akata, na način da se usklade nastavni planovi i programi, kojima se u potpunosti obezbeđuje primena sporazuma, i eliminiše bilo koja mogućnost diskriminacije nad većinom stanovništva u Crnoj Gori, koja govori srpskim jezikom", navodi se u saopštenju.

Vanredna sednica crnogorskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o vladinim izmenama Zakona o opštem obrazovanju, kojima je predviđeno da se nastava u školama, pored crnogorskog, izvodi i na srpskom jeziku, zakazana je za 2. septembar.

Izmena Zakona o opštem obrazovanju je uslov opozicionih stranaka da bi se glasalo o izbornom zakonu, koji je načelno usaglašen na sastanku Krivokapića i predstavnika svih opozicionih stranaka.

Za izglasavanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore.

Parlament bi o izbornom zakonu trebalo da se izjasni 6. septembra.

Usvajanje izbornog zakona je prvi od sedam uslova koje je Evropska komisija postavila Crnoj Gori za dobijanje datuma pregovora za priključenje Evropskoj uniji.

2024 © - Vesti online