Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 19.08.2011.
12:01
Ž. Marković - Vesti A

Cerić hoće novi rat

Islamska zajednica (IZ) BiH i definitivno je zaratila s vodećim srpskim političarima u zemlji. Nakon nekoliko verbalnih prozivki od strane njenog poglavara Mustafe Cerića na račun predsednika RS Milorada Dodika, situaciju je dodatno zakomplikovalo njegovo pismo koje je poslao na adrese važnijih institucija BiH.

Upozorava: Nebojša Radmanović
 

Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je takođe dobio to pismo, navode iz njega ocenio je kao jednu vrstu pripreme za rat.


- Kad se pismo pročita, vidi se da je ono vrsta pripreme za rat. On u pismu kaže da se ne treba čuditi kada se desi nešto krupnije u BiH čime će se zabaviti BiH i Evropa - rekao je Radmanović dodavši da je Cerić sebi uzeo za pravo da pokuša da diktira šta će raditi Predsedništvo BiH.
 

Mustafa Cerić

Inače, Cerić je u spornom pismu kritikovao retoriku Milorada Dodika i to s vrlo ozbiljnim poređenjima.


- Dodikove izjave o sudijama muslimanima i priče kako ne veruje u dobre namere muslimana, a kojom se šire predrasude prema muslimanima-Bošnjacima na osnovu njihove vere, slična su retorici Biljane Plavšić iz predgenocidne faze koja je govorila da su muslimani genetski kvaran materijal, što je imalo za posledicu da su srpske vojne snage izvršile genocid nad nesrpskim stanovništvom - naveo je Cerić.


Radmanovićevi komentari navoda iz ovog pisma izazvali su i novu reakciju iz Rijaseta IZ u kojoj se navodi da njegove izjave samo "potvrđuju strahove koji su izraženi u pismu".
Analitičari, međutim, smatraju da ne postoji šansa da dođe do sukoba u BiH: Cerićeve verbalne ratove sa srpskim političarima tumače kao sredstvo u izbornoj kampanji.

Naime, u januaru se bira novi reis Islamske zajednice BiH i iako Mustafa Cerić ne može biti kandidat, on u prvi plan stalno ističe muftiju iz Novog Pazara Muamera Zukorlića koji je praktično njegova produžena ruka. Procene su da i Zukorlić i Cerić žele da napadima na Srbe pridobiju podršku članova Sabora IZ što je taktika koju je svojevremeno na izborima primenjivao Haris Silajdžić.

Strahuje od krivične prijave

Mediji u RS već danima spekulišu o razlozima Cerićevog sukoba sa srpskim političarima. Između ostalog, navodi se i da Cerić po svaku cenu želi da ga na mestu reisa nasledi Zukorlić jer bi na taj način i dalje imao kontrolu u IZ. Osim toga, pominje se i mogućnost da Cerić, ako izgubi vlast, čak i krivično odgovara jer su se u poslednje vreme pojavile mnoge sumnje na višemilionske pronevere u režiji vrha IZ BiH.

POVEZANE VESTI

Petak 19.08.2011. 12:14
Pre par godina je u EU odluceno da od turske u EU nema nista, zauzvrat joj se daju uticaj i odresene ruke na Balkanu pa se sad ceric razmahao, zukorlic takodje, dizu se islamski centri po Raskoj, turska kupuje Srpske propale firme, ulaze u sve pomenute projekte a sada muslimani nemaju prava u bosni...Vojvodinu je kaparisao vatikan radom i pomoci domacih bednika tako da se planovi krecu ostvarivati. Morace doci dan da se ovo pitanje resi i skine bolest sa Srpske grbace
Petak 19.08.2011. 12:31
Боље му је да затвори уста балава, Српска је све јача, боља љепша...а они нек цркну од зависти.
Nedelja 21.08.2011. 12:59
Буђава бошњачка прича о антифашизму, агресији и жртви! Докле више'?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online