Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 19.08.2011.
04:08
A

"Dečak koji je palio hrvatsku zastavu prepušten sebi i ulici"

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji saopštila je da je neprimereno i neprihvatljivo optuživati decu za povredu ugleda Republike Hrvatske, povodom prijave koju je Policijska uprava vukovarsko-sremska podnela protiv 11-godišnjeg srpskog dečaka zbog paljenja hrvatske državne zastave.

Deca su povredila ugled Hrvatske, tvrdi policija

Koalicija udruženja izbeglica takođe je objasnila da je taj dečak među grupom srpske dece koja su "praktično prepuštena sama sebi i ulici" i da su ta deca i ranije u nekoliko navrata počinila krivična dela krađe.

Koalicija udruženja izbeglica reagovala je na saopštenje hrvatske policije, u kojem je navedeno da su, između 12. i 16. avgusta u Markušici (područje Vukovara) jedna maloletnica od 14 godina i troje dece uzrasta 11 i 12 godina, provalili u prodavnicu mešovite robe iz koje su "otuđili razne slatkiše i školski pribor".

Deca su posle toga su provalila u prostorije opštine Markušica iz koje su "otuđili više državnih zastava Republike Hrvatske i zastava srpske nacionalne manjine", a onda je 11-godišnji dečak iza prodavnice zapalio hrvatsku državnu zastavu.

Prema saopštenju hrvatske policije, protiv 14-godišnje devojčice je podneta prijava Opštinskom državnom tužilaštvu za mladež u Vukovaru, dok je Centru za socijalnu skrb u Vinkovcima dostavljeno obaveštenje o tome da je ostalo troje dece počinilo krivična dela "teške krađe i povrede ugleda Republike Hrvatske".

Troje dece, blizanci od 11 i devojčica od 12 godina, žive bez roditelja, sa bakom i stricem koji o njima dovoljno i adekvatno ne brine. Majka je decu napustila pre nekoliko godina i preudala se, a otac živi u Nemačkoj. Devojčica od 14 godina je iz druge porodice, ali u sličnoj situaciji, navedeno je u saopštenju uz napomenu da su ova deca i ranije u nekoliko navrata počinila krivična dela krađe.

Policijska uprava vukovarsko-sremska nije u saopštenju istakla da se radi o deci "koja su iz očaja i nebrige počela da se bave krađom i drugim nezakonitim radnjama", ukazala je Koalicija istakavši da očekuje da to bude predočeno hrvatskoj javnosti.

Ovo tim pre, kako je objašnjeno, što je saopštenje policije "svojim sadržajem uznemirilo javnost i podiglo tenziju koja može dovesti do pogoršanja međunacionalnih odnosa u Vukvarsko-srijemskoj županiji, ali i na području Republike Hrvatske".

Koalicija je ocenila da "veliki deo odgovornosti za incident snose nadležne institucije koje nisu na vreme prepoznale problem i preuzele brigu o deci", zaključivši da je neprihvatljiv stav policije prema kome su deca odgovorna za krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske.

Petak 19.08.2011. 07:02
А зашто та "вредна" хрватска полиција,пре неколико дана у Чавоглавама(или тако некако!) није хапсила и кривично пријавила ону хрватску децу у усташким униформама?!
Petak 19.08.2011. 12:41
Dete je samo dete,a ustase su ustase.
Petak 19.08.2011. 11:34
Znam da mi hrišćanska etika pada u vodu, dok gledam fotku na kojoj gori krvatska šahovnica, ali osećam izvesnu dozu zadovoljštine kojoj se ne da tako lako odupreti! Taj uzvišen osećaj donekle kvari činjenica da je akter maloletno lice prepušteno samom sebi,ali šta drugo država da očekuje od dece kojih se odrekla samo zato što su srbi?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online