Petak 19.08.2011.
04:08

"Dečak koji je palio hrvatsku zastavu prepušten sebi i ulici"

Deca su povredila ugled Hrvatske, tvrdi policija

Koalicija udruženja izbeglica takođe je objasnila da je taj dečak među grupom srpske dece koja su "praktično prepuštena sama sebi i ulici" i da su ta deca i ranije u nekoliko navrata počinila krivična dela krađe.

Koalicija udruženja izbeglica reagovala je na saopštenje hrvatske policije, u kojem je navedeno da su, između 12. i 16. avgusta u Markušici (područje Vukovara) jedna maloletnica od 14 godina i troje dece uzrasta 11 i 12 godina, provalili u prodavnicu mešovite robe iz koje su "otuđili razne slatkiše i školski pribor".

Deca su posle toga su provalila u prostorije opštine Markušica iz koje su "otuđili više državnih zastava Republike Hrvatske i zastava srpske nacionalne manjine", a onda je 11-godišnji dečak iza prodavnice zapalio hrvatsku državnu zastavu.

Prema saopštenju hrvatske policije, protiv 14-godišnje devojčice je podneta prijava Opštinskom državnom tužilaštvu za mladež u Vukovaru, dok je Centru za socijalnu skrb u Vinkovcima dostavljeno obaveštenje o tome da je ostalo troje dece počinilo krivična dela "teške krađe i povrede ugleda Republike Hrvatske".

Troje dece, blizanci od 11 i devojčica od 12 godina, žive bez roditelja, sa bakom i stricem koji o njima dovoljno i adekvatno ne brine. Majka je decu napustila pre nekoliko godina i preudala se, a otac živi u Nemačkoj. Devojčica od 14 godina je iz druge porodice, ali u sličnoj situaciji, navedeno je u saopštenju uz napomenu da su ova deca i ranije u nekoliko navrata počinila krivična dela krađe.

Policijska uprava vukovarsko-sremska nije u saopštenju istakla da se radi o deci "koja su iz očaja i nebrige počela da se bave krađom i drugim nezakonitim radnjama", ukazala je Koalicija istakavši da očekuje da to bude predočeno hrvatskoj javnosti.

Ovo tim pre, kako je objašnjeno, što je saopštenje policije "svojim sadržajem uznemirilo javnost i podiglo tenziju koja može dovesti do pogoršanja međunacionalnih odnosa u Vukvarsko-srijemskoj županiji, ali i na području Republike Hrvatske".

Koalicija je ocenila da "veliki deo odgovornosti za incident snose nadležne institucije koje nisu na vreme prepoznale problem i preuzele brigu o deci", zaključivši da je neprihvatljiv stav policije prema kome su deca odgovorna za krivično delo povrede ugleda Republike Hrvatske.

2024 © - Vesti online