Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.08.2011.
10:46
Srna A

Strožiji zakon samo za Srbe

U postupcima protiv lica srpske nacionalnosti koji su optuženi za ratne zločine, Sud BiH ni u jednom slučaju nije primijenio Krivični zakon bivše SFRJ, čije su kaznene odredbe mnogo povoljnije od Krivičnog zakona BiH.

Ta praksa blažih kazni primjenjuje se jedino ako su na optuženičkoj klupi Bošnjaci i Hrvati, upozorila je grupa osuđenih pred Sudom BiH koji zatvorsku kaznu služe u Foči, piše "Fokus".

Dvostruki aršini kada su u pitanju Srbi

Oni u pismu navode da Srbi preživljavaju nepravdu, te da je najteži problem sa kojim se susreću konstantna diskriminacija na štetu optuženih lica srpske nacionalnosti, kroz retroaktivnu primenu krivičnog zakona.

Jasni dokazi koji potvrđuju da Sud BiH Bošnjacima i Hrvatima sudi prema odredbama Krivičnog zakona SFRJ, kojim su, opet, predviđene blaže kazne, jesu presude Suda u slučaju Zdravka Mihaljevića i Zijada Kurtovića, koje su u posedu tog lista.

"Ne tražimo milost ili pomilovanje, već samo da budemo ravnopravni i da se poštuju osnovna pravna načela, koja vrede u svim civilizovanim zemljama", naglasila je grupa osuđenih.

Banjalučki advokat Miroslav Mikeš rekao je da je primena dva zakona za suđenje u suprotnosti sa elementarnom logikom i principima prava i da to ne može biti pravično, jer zavisi od individualne volje članova određenog veća da li će nekome ko je optužen za ratne zločine suditi po jednom zakonu ili po drugom.

On je istakao da postoji princip vremenskog važenja zakona, koji je jedan od osnovnih principa u teoriji krivičnog prava i primenjuje se u gotovo svim zemljama sveta.

Pismo su potpisali general Novak Đukić, Ratko Bundalo, Željko Mejakić, Duško Knežević, Milenko Trifunović, Brano Džinić, Slobodan Jakovljević, Aleksandar Radovanović, Mirko Š. Pekez, Milorad Savić, Slobodan Ostojić, Dragan Rodić, Miodrag Nikačević, Krsto Savić, Zoran Marić, Anto Kovač, Goran Višković i Rade Veselinović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.08.2011. 13:28
На жалост,наши осуђени људи се препуштени на милост и немилост сарајевске ћаршије!Нема ту закона као ни државе и све је препуштено групи србомрзаца која то немилице користи! Нема неке велике разлике између стања из 92 и сада,само што нема неких локалних криминалаца (бх патриота!) да хапсе и убијају Србе по сарајевским сокацима!Србин за шамар у рату,добије затвора колико и муслиман за неколико убистава(ако није одликован за "храброст"!)! Таквом "правдом" ће сами урушити и оно мало државе што је остало по Дејтону! Не треба им наша помоћ,имају они Златка,Бакира,Хариса,Ејупа...који врло добро знају(научили су на западу,код "пријатеља!) како се руши држава!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online