Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 10.08.2011.
18:38
Politika A

Hrvatski đaci nisu čuli za "Oluju"

Hrvatska televizija je povodom godišnjice "Oluje" uradila anketu među đacima koji imaju godina koliko je i prošlo od akcije. Rezultati su zgrozili hrvatsku javnost, jer deca ili nisu čula za "Oluju", a ako i jesu uopšte ih ne interesuje.

Hrvatski đaci u dilemi: Ako je to "ponos nacije" zašto ih Hag tereti za zločine

Ovogodišnja proslava hrvatske vojne akcije "Oluja" ostaće zapamćena i po dva prateća događaja. To su polemika na liniji Kosorova - Tadić zbog istupa hrvatske premijerke na glavnoj proslavi u Kninu, gde je pozdravila i haške osuđenike za ratne zločine Gotovinu i Markača, kao i na jednu televizijsku anketu čiji su rezultati zaprepastili hrvatsku javnost.

U glavnoj emisiji Hrvatske televizije, posvećenoj godišnjici "Oluje", prikazana je anketa sprovedena među učenicima koji imaju baš koliko i ti događaji (16 godina) i koji su skoro svi odgovarali da ne znaju ništa o "Oluji", neki nisu za nju ni čuli, a drugi su se opravdavali da će "učiti o tome u četvrtom razredu".

Anketa je izazvala brojne komentare i zgražanja na račun škole, porodice, pa sve do društva i države koja toj "veličanstvenoj pobedi" ne poklanja dovoljno pažnje. Ima, naravno, i reakcija koje pokušavaju objektivno da sagledaju uzroke i korene ovakve situacije, na šta ukazuje objašnjenje jednog srednjoškolskog profesora istorije, takođe anketiranog za tu emisiju: "Kada obrađujemo 'Oluju' na školskim satovima istorije, učenici imaju milion pitanja. Žele znati šta se tačno dogodilo. Junačka akcija - okej, ali zašto nas onda tačno optužuju u Hagu? Kako je došlo do toga da su generali u zatvoru? Je li zbilja bilo barem nekakvih zločina?"

Profesor im, naime, ne zna sa sigurnošću da odgovori na sve to što ih zanima, jer o tome postoje razne verzije, i službene i neslužbene.

Slično tumači i istoričar Tvrtko Jakovina, koji je naveo primer svoje koleginice iz Imotskog koja mu se poverila da je autoritet učenicima za teme sve do Drugog svetskog rata, ali posle toga "stvari postaju preosetljive". U brojnim različitim verzijama gubi se prava istina.

O čemu se tu zapravo radi, konkretno navodi komentatorka "T-portala" (Zrinka Pavlić), koja kaže: "Lično sam u spomenutoj emisiji HTV-a prvi put čula da je zbog krivičnih dela počinjenih na oslobođenoj teritoriji posle 'Oluje' podignuto više od 4.000 prijava i da te prijave uglavnom nisu sudski obrađene. Do sada sam, barem iz službenih izvora, slušala samo o izolovanim incidentima. U spomenutoj emisiji prvi put sam iz službenog izvora čula da su ta krivična dela počinile uniformisane osobe, što je naglasio bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Jarnjak, objašnjavajući zašto civilna policija nad njima nije imala ovlašćenja."

"Ko su ti ljudi? Šta su tačno učinili? Gde? Kada? Kako? Evo, i ja imam milion pitanja, a nisam klinac u trećem srednje", zaključuje ona i napominje: "A mi se onda čudimo što nam deca ne znaju ništa o 'Oluji'. Kako bi i znala? Ne znamo ni mi!" 

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2011. 18:50
боље да не знају какве су им преци чинили злочине , геноциде, нека живе безбрижно док не порасту, има времена сазнаће истину.
Sreda 10.08.2011. 19:00
И биће исти .
Sreda 10.08.2011. 20:18
...pa i mene boli briga, meni je žalosno što je uopće na balkanu još glavna tema rat prije 20 godina, nitko ne razmišlja o gospodarstvu, o budučnosti... Ja sam bio dijete kada je bio rat, i ne zamaram se ratom, i nemogu niti imati svoje mišljenje o njemu, nego samo ono što sam čuo, a to nije objektivno. Da je po meni ja bi ta pitanja rata, povijesti ostavio da se svađaju povjesničari i pravnici, a da se politika bavi boljitkom svojih građana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online