Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 10.08.2011.
00:16
Beta A

AI: Šta to pričaš, Kosorova?!

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel (AI) izrazila je danas zabrinutost da najnovije izjave hrvatske premijerke Jadranke Kosor pokazuju odsustvo političke volje da se istraže i procesuiraju zločini koje su od 1991. do 1995. godine počinili pripadnici hrvatske vojske. U saopštenju, AI je izrazio zabrinutost da takve izjave osnažuju postojeću atmosferu nekažnjivosti za takve zločine.

Ta organizacija sa sedištem u London podseća da se 5. avgusta ove godine u Kninu okupio državni vrh Hrvatske na proslavi godišnjice akcije Oluja, koju je hrvatska vojska od avgusta do novembra 1995. godine izvela u Republici Srpskoj Krajini.

Za vreme i posle te akcije, kako podseća AI, iz Krajine je pobeglo oko 200.000 Srba, a zabeležena su brojna kršenja ljudskih prava Srba koji su ostali u tom regionu, ubistva i mučenja.

AI navodi da je na proslavi u Kninu premijerka Kosor, čestitajući godišnjicu Oluje, poseban pozdrav uputila generalim Antu Gotovini i Mladenu Markaču, koje je Haški tribunal zbog zločina u Krajini osudio na dugogodišnje zatvorske kazne.

Ako Hrvatska na državnom nivou proslavlja udruženi zločinački poduhvat, zašto onda čudi pohvala premijerke ljudima koji su njime komandovali?!

"AI je izuzetno zabrinut da bi takve izjave kojima se napada Tribunal i glorifikuju operacija Oluja i osobe koje se smatraju odgovornim za zločine počinjene u toj operaciji, mogle da pošalju političku poruku kojom se potkopava pravda. To bi moglo da obeshrabri pravosudni sistem da istraži i procesuira zločine počinjene u operaciji Oluja", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, AI izražava zabrinutost i zbog nesrazmerno malog broja istraga u odnosu na broj počinjenih zločina, navodeći da se, prema podacima Državnog tužilaštva Hrvatske, vode samo tri istrage zločina počinjenih u operaciji Oluja.

"AI je zabrinut da su vlasti propustile da ispune svoju obavezu da u potpunosti istraže i procesuiraju ratne zločine sankcionisane međunarodnim pravom koji su počinjeni u toj operaciji", navodi se u saopštenju.

AI navodi i da je u više navrata pozvao Hrvatsku da pokaže političku volju da se pozabavi nasleđem rata, pošto "odsustvo takve političke volje stvara atmosferu koje ne samo što ometa kažnjavanje nego i sprečava da žrtve zločina i njihove porodice dobiju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje".

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2011. 01:52
"Danas sam luda, ne znam sto hocu danas sam luda, zelim samocu Sutra cu opet znati sve sto treba bit cu slatka, bit cu njezna sutra cu opet voljeti sve ljude dat cu opet sve za druge Razbiru me neke cudne stvari pun je mjesec, zbrka u glavi al' sutra cu opet biti ona stara malo tuzna, ali snazna Danas sam luda, ne znam sto hocu danas sam luda, zelim samocu" JOSIPA LISAC
Sreda 10.08.2011. 16:16
teska stvar neznam koje mogao nesto drugo ocekivati od ustasa
Sreda 10.08.2011. 14:03
" Za vreme i posle te akcije, kako podseća AI, iz Krajine je pobeglo oko 200.000 Srba," Za vreme te kriminalne radnje etnicko ciscenje je proteralo oko 200.000 Srba iz Krajine. Ako su oni "pobegli", onda su i Muje i Sptari pobegli za vreme sukoba u Bosni i na Kosmetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online