Sreda 10.08.2011.
00:16
Beta

AI: Šta to pričaš, Kosorova?!

Ta organizacija sa sedištem u London podseća da se 5. avgusta ove godine u Kninu okupio državni vrh Hrvatske na proslavi godišnjice akcije Oluja, koju je hrvatska vojska od avgusta do novembra 1995. godine izvela u Republici Srpskoj Krajini.

Za vreme i posle te akcije, kako podseća AI, iz Krajine je pobeglo oko 200.000 Srba, a zabeležena su brojna kršenja ljudskih prava Srba koji su ostali u tom regionu, ubistva i mučenja.

AI navodi da je na proslavi u Kninu premijerka Kosor, čestitajući godišnjicu Oluje, poseban pozdrav uputila generalim Antu Gotovini i Mladenu Markaču, koje je Haški tribunal zbog zločina u Krajini osudio na dugogodišnje zatvorske kazne.

Ako Hrvatska na državnom nivou proslavlja udruženi zločinački poduhvat, zašto onda čudi pohvala premijerke ljudima koji su njime komandovali?!

"AI je izuzetno zabrinut da bi takve izjave kojima se napada Tribunal i glorifikuju operacija Oluja i osobe koje se smatraju odgovornim za zločine počinjene u toj operaciji, mogle da pošalju političku poruku kojom se potkopava pravda. To bi moglo da obeshrabri pravosudni sistem da istraži i procesuira zločine počinjene u operaciji Oluja", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, AI izražava zabrinutost i zbog nesrazmerno malog broja istraga u odnosu na broj počinjenih zločina, navodeći da se, prema podacima Državnog tužilaštva Hrvatske, vode samo tri istrage zločina počinjenih u operaciji Oluja.

"AI je zabrinut da su vlasti propustile da ispune svoju obavezu da u potpunosti istraže i procesuiraju ratne zločine sankcionisane međunarodnim pravom koji su počinjeni u toj operaciji", navodi se u saopštenju.

AI navodi i da je u više navrata pozvao Hrvatsku da pokaže političku volju da se pozabavi nasleđem rata, pošto "odsustvo takve političke volje stvara atmosferu koje ne samo što ometa kažnjavanje nego i sprečava da žrtve zločina i njihove porodice dobiju pravo na istinu, pravdu i obeštećenje".

2024 © - Vesti online