Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 07.08.2011.
11:33
Beta A

"Hrvati moraju da razumeju Srbe"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da Hrvati, koji operaciju "Oluja" posmatraju kao "istorijski dan oslobođenja", moraju da razumeju Srbe koji žale za svojim nastradalima.

Predsednik Hrvatske: Ivo Josipović
 

"Oni tuguju kao što i Hrvati tuguju za svojim stradalima. Zajednički ćemo obeležavati 'Oluju' onog trenutka kad Srbi prihvate političku i istorijsku istinu o uzrocima rata i 'Oluje', kad obe strane budu razumele tugu drugih, kad jednako budemo osuđivali svaki zločin", rekao je Josipović.

On je izrazio uverenje da će "doći dan kada će i Hrvati i Srbi u Kninu obeležiti pobedu Hrvatske, bez obzira na to što će određena razlika u odnosu prema istorijskim događajima možda uvek postojati u delu stanovništva".

"Sigurno, treba još vremena da se to dogodi, ali dogodiće se. Posebno ako oni koji nose odgovornost za Hrvatsku, političari, a i drugi koji stvaraju javno mnenje, daju tome svoj jasan doprinos", rekao je Josipović za "Jutarnji list".

Govoreći o pomirenju Hrvata i Srba, Josipović je rekao da je to pomirenje u Hrvatskoj dugoročna pretpostavka razvoja, ali da "većinu Hrvata i Srba u Hrvatskoj ne treba posebno miriti, jer u mnogim sredinama žive građanski život u kojem nije važno koje je ko nacionalnosti".

"Ali, znamo da puno pomirenje nije moguće bez rešavanja brojnih otvorenih pitanja. Setimo se najvažnijeg, nestalih osoba, njih gotovo dve hiljade Hrvata i Srba. Tu je pitanje granica, sukcesije bivše zajedničke države, imovinski problem, oteto kulturno blago odneseno iz Hrvatske, problem Srba koji su izbegli nakon 'Oluje", podsetio je predsednik Hrvatske.

Govoreći o odnosima sa BiH, Josipović je rekao da Hrvatska podržava teritorijalnu celovitost BiH i želi da unutrašnje probleme njeni političari reše dogovorom.

"Želimo dobre odnose sa sva tri konstitutivna naroda, uz poštovanje naše ustavne obaveze o posebnoj brizi za Hrvate koji žive van Hrvatske. Siguran sam, tri konstitutivna naroda u BiH i njeni građani imaju snage sami da reše međusobne odnose. Hrvatska će politički i tehnički podržati svoje susede na putu u EU", rekao je Josipović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.08.2011. 12:17
Kakav ludak!
Nedelja 07.08.2011. 14:56
Не дао бог да остане ова власт, јер се бојим да би се то могло и обистинити, јер им је само битно да се додворавају свима поготово Хрватима, ма колико то било срамно, понижавајуће и не фер према Србима после свега.
Nedelja 07.08.2011. 13:10
I vise nego bezobrazna neistina ''jer u mnogim sredinama zive gradjanski zivot gde nije bitno koje je ko nacionalnosti''. Ja imam baku u Hrvatskoj,ljudi tamo je pravi pakao za Srbe posebno otkad su ona dva zlotvora osudjeni na robiju,ne smes ici ulicom ako si Srbin,kradu sume,kod lekara te maltretiraju,ukinuli su autobuse mestima gde vecinom zive Srbi.TOLIKO O KRVATSKOJ DEMOKRACIJI.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online