Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 06.08.2011.
22:29
Večernji list A

Vanredno stanje u katoličkoj crkvi

Vatikan je preuzeo kontrolu nad Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, a među mnoge biskupe i sveštenike uvukao se strah, piše zagrebački "Večernji list".

"Niko više ništa ne sme da preduzima, komentariše ili izjavljuje o slučaju Dajla, jer će biti kažnjen najstrožim crkvenim kaznama", saznaje ovaj list.

Porečko-pulskom biskupu monsinjoru Ivanu Milovanu zabranjena je bilo kakva komunikacija i pozvan je na poslušnost, kao i velečasnom Ivanu Jakovljeviću, koji je poslednjih dana javnost obaveštavao o svim događajima u Istri.

Šta će biti sa Istrom: Benedikt XVI i Ivo Josipović

Hrvatska biskupska konferencija u ovom trenutku, praktično, nema više nikakvu autonomiju i ovlašćenja samostalnog odlučivanja, već je to preuzeo Vatikan posredstvom nuncija monsinjora Roberta Kasarija, koji je svim biskupima odredio maksimalnu suzdržanost i da se ne mešaju u posljednja dešavanja u Istri, sve dok Vatikan ne riješi taj slučaj.

Za Vatikan je to i dalje unutarcrkveno pitanje i budući da su istarski sveštenici na svom susretu u Pazinu najavili da će zemljište u Dajli vratiti državi, Vatikan sada kreće u inicijativu da se povuku sve žalbe koje su sa hrvatske strane uložene u slučaj "Dajla", kako bi ceo slučaj i formalno-pravno ostao samo u crkvenim okvirima, a tako isključivo u vatikanskoj ingerenciji.

To znači da Vatikan želi da se postavi iznad hrvatskih zakona i da ne poštuje hrvatski pravni sistem, konstatuje "Večernji list". Katolička crkva u svojoj novijoj istoriji nikada nije bila u ovakvoj situaciji, pa niko ne može da predvidi kako će se sve ovo završiti.

Niži kler u zemlji i katoličkim misijama u svetu revoltiran je držanjem kardinala Josipa Bozanića i izjavom Stalnog veća Hrvatske biskupske konferencije, kao i ponašanjem Vatikana koji je, kako kažu neki sveštenici, odlučio da ceo problem reši "batinom", a ne dijalogom.

"Celokupna situacija u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj u ovom trenutku mogla bi se nazvati `vanrednim stanjem`", dodaje list.

Papa Benedikt XVI naložio je Porečko-pulskoj biskupiji da Italijanima vrati samostan Dajla i zemljište pored Novigrada, odnosno imovinu vrednu 25 miliona evra, što Hrvatska odbija.

U Hrvatskoj je zaključeno da Vatikan zadire u hrvatski suverenitet, pošto je papa poništio odluku hrvatskog suda i naredio Porečko-pulskoj biskupiji da italijanskim benediktincima vrati nešto što je već plaćeno.

Ukoliko Italiji ta imovina ne bude vraćena, Pulska biskupija moraće u sledećih godinu da isplati četiri miliona evra, odlučila je posebna vatikanska komisija. Tome su se međutim, usprotivili katolički sveštenici u Poreču, koji ne žele da prihvate papin dekret, pa ih je papa Benedikt po brzom postupku smenio i postavio čoveka iz Španije na njihovo mesto, od koga očekuje da izvrši njegove zapovesti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.08.2011. 00:10
rece papa..dragi hrvati grlim vas kao svoju decu....i nije slagao..brzo ih je prigrlio
Nedelja 07.08.2011. 01:19
papica je hitlerov ucenik...neda nista dzaba..a hoce da sve bude njegovo...pa vi hrvati sad vidite kako cete sa njim.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online