Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.08.2011.
16:53
Beta A

Josipović: “Oluja“ osnov demokratske države

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je akcija "Oluja" 1995. godine značila postavljanje osnova za izgradnju Hrvatske kao demokratske zemlje socijalne pravde, a ne samo oslobađanje Knina, javila je agencija Hina.

"Oluja" bila osnov za izgradnju demokratske države: Ivo Josipović

"Proslavljajući ove godine Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, s ponosom obeležavamo 16. godišnjicu vojno-policijske operacije 'Oluja'. Prisećamo se s poštovanjem svih koji su učestvovali u toj operaciji i doprineli njenom uspehu, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su svoje živote polozili za slobodu Hrvatske", naveo je Josipović u čestitki.

"’Oluja’ nije značila samo oslobođenje Knina" već, kako je naveo Josipović, "postavljanje osnova za izgradnju Hrvatske kao demokratske zemlje socijalne pravde".

"Iako nam predstoje još mnogo truda i rada, slobodna Hrvatska u kojoj svi građani imaju jednake mogućnosti i prava ostaje naš ideal koji nas i dalje podstiče na više i bolje", dodao je Josipović i ocenio da će "Oluja zauvek ostati velikim slovima upisana u hrvatskoj istoriji kao trajan znak borbe za slobodnu i samostalnu državu".

Kosor: Briljantna akcija

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da, zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja Hrvatska slavi Dan pobede u miru, zauzimajući svoje mesto u evropskoj zajednici država i naroda.

Briljantna vojno-redarstvena akcija: Jadranka Kosor

"Šesnaestu godišnjicu Oluje, briljantne vojno-redarstvene akcije kojom je pobeđena velikosrpska Miloševićeva agresija, obeležavamo osnaženi zajedničkim uspehom u ostvarivanju strateškog cilja, ulaska u Europsku uniju", piše u čestitki premijerke povodom Dana pobede, koju prenosi agencija Hina.

"Uprkos svim poteškoćama, zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti hrvatskih branitelja, njihovom domoljublju, entuzijazmu i odgovornosti prema narodu i budućim naraštajima, Dan pobede i domovinske zahvalnosti slavimo u miru i slobodi, zauzimajući svoje mesto u evropskoj zajednici država i naroda", poručila je Jadranka Kosor.

Tadić: Dan za tugovanje

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, povodom šesnaestogodišnjice akcije "Oluja", da građani Srbije 4. avgusta tuguju i odaju počast svim nevino stradalima u zločinima koji se ne smeju zaboraviti.

Sutra se navršava 16 godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja" koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju "Oluja" kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. Od 2000. godine taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Haški tribunal je aprila ove godine osudio hrvatske generale Ante Gotovinu na 24 i Mladena Markača na 18 godina zatvora, a generala Ivana Čermaka oslobodio krivice za zločine tokom "Oluje".

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 17:07
....proslavice Srbi dan kad vas sve djavo odnese.....
Sreda 03.08.2011. 21:23
Mного се дугова накупило. До неба се чује вапај због неправде. А небо, ОН горе, чује све и види све. И своди рачуне брижљиво и педантно. Што није, за наша мерила, довољно брз, ништа зато. Кад одлучи да сведе стање кукаће Ујаци и ваше мајке!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online