Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 03.08.2011.
15:16
Lj. Ivanović - Vesti A

Vatikan na udaru Zagreba

Hrvatska i Vatikan su u žestokom sukobu u koji su umešani lično papa Benedikt 16, hrvatski kardinal Josip Bozanić, skoro kompletan hrvatski državni vrh. Povod je zahtev iz Vatikana Hrvatskoj da mu se u vlasništvo vrati benediktinski samostan Dajla, kompleks na morskoj obali vredan 30 miliona evra, čiji je status zapravo rešen sedamdesetih godina prošlog veka.

Obmanuli papu


U Crkvi tvrde da papa nije bio dobro informisan, a da je najveća krivica na zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Josipu Bozaniću, koji je bio u komisiji koja je pripremila papinu odluku. U Crkvi ne skrivaju ljutnju, ali i nadu da će se papa predomisliti nakon što vidi razmere nepravde i da će izmeniti svoju odluku.

Dok Hrvatska kipti od besa i neverice da je u sukobu sa Svetom stolicom, Vatikan ćuti i čeka da se prašina slegne.


Ćiro Benedeti, zamenik šefa kancelarije za štampu Svete stolice, tvrdi da Vatikan nema informacije o polemikama u Hrvatskoj, ali da je Vatikan načelno na poziciji da se oduzeto mora vratiti pređašnjim vlasnicima.

Međutim, bivši hrvatski ambasador u Vatikanu Ivica Maštruko smatra da je osnovnu grešku napravila baš Hrvatska zato što je već isplaćenu imovinu vratila u vlasnišvo katoličkoj crkvi.

- Papa, prema kanonskom pravu može tu imovinu dodeliti drugom redu. Očekujem da konačno nekretnine neće biti oduzete porečkoj biskupiji, ali će se zato platiti naknada benediktincima, izjavio je Maštruko.

U osnovi problema je sasvim nehrišćansko pitanje - novac. Skandal će se verovatno rešiti brzo, ali će zasigurno okrnjiti dobre odnose Vatikana i Zagreba, naročito posle protestnog pisma Jadranke Kosor papi koji je nedavno boravio u Hrvatskoj.
 

Vatikan udario na Osimski sporazum


Valja se vratiti u prošlost, u vreme kada su na poziv grofa Franćeska Grisonija, italijanski benediktinci iz Praglje došli u Istru 1867. godine i na tlu tadašnje Austrougarske osnovali samostan u Dajli, kraj Ćitanove (Novigrad). Pošto su benediktinci napustili Dajlu 1948. sve je preuzela biskupija preko župe Dajla, a imovinu je konfiskovala Jugoslavija. U Hrvatskoj smatraju da su ugroženi i Osimski sporazumi - ugovori između Italije i SFRJ potpisani u Osimu kraj Ankone 1975. godine, a kojima države uređuju granična i pitanja imovine italijanskih državljana na području bivše Zone B.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.08.2011. 15:25
Шта је спорно? Нема једне потписнице и уговор не важи! Мало сутра да је папа "слабо" информисан,тешите се да ће променити одлуку!Нема Срба да вам одбране Истру и море па покушајте са "пријатељском" Немачком!? Или са НАТО-ом,нека бомбардују Ватикан што дира једу суверену државу,ха,ха,ха!
Sreda 03.08.2011. 23:27
kako to da vam papa radi..a nema davno vas je grlio i ljubio u zgb.......bas cudan taj papa.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online