Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.02.2019.
15:00 >> 17:08h
Vestionline, sputniknews.com A

Predsednik Evropskog parlamenta: Nema izvinjenja Hrvatskoj ni Sloveniji!

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani "razbesneo" je Hrvate i Slovence.

EPA/Patrick Seeger
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani

Predstavnik kabineta predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je danas da njegova izjava, da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje, prenosi Tanjug.

- On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija deo Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska - rečeno je sajtu "Indeks" u Tajanijevom kabinetu.

Tajani je u nedelju prisustvovao ceremoniji povodom Dana sećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo: "Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!", što je izazvalo brojne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz Tajanijevog kabineta su poručili da je on govorio u istorijskom kontekstu.

- To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesrećnog perioda rečeno je u kabinetu, uz komentar da su svesni da su Istra i Dalmacija sada deo Hrvatske i da je Tajani govorio o "onom vremenu".

- Komemorirali smo to vreme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU - rečeno je u kabinetu.

Podsetimo se, on je tokom ceremonije obeležavanja Dana sećanja u italijanskoj Bazovici Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

Na svom Fejsbuku je  objavio i video sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili "oni koji su na uniformi imali crvenu zvezdu" i dodao da će u Evropskom parlamentu podsetiti na "tragediju vezanu za Trst". 

Tajani je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da su u tom gradu puno patili iako su bili prisiljeni da napuste područje u kome su živeli. 

- Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspeli smo da izbegnemo da se zauvek ugasi svetlo nad događajima u Trstu - rekao je Tajani. 

Takođe, on je podsetio da se ne sme dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi "komunistička diktatura kao Titova". 

Index navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 20-ih godina prošlog veka. Index podseća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki deo istočnojadranske obale koja je u to vreme bila deo Austro-ugarske Monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki deo Dalmacije. 

Dve godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i deo Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža. 

Nakon Drugog svetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online