Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 29.07.2011.
06:10
Oslobođenje A

Daću Kusturici kuću, ali gram kamena - za gram zlata

Nemam ništa protiv da 300 kubika klesanog kamena od koga je napravljena moja kuća prodam režiseru Emiru Kusturici, pod uslovom da neimar Nemanja gram moga kamena plati kao gram zlata, odgovor je Murata Šabanovića na ponudu Dražena Perendije, predsednika Predsedništva Boračke organizacije RS, da kamen od koga je napravljena njegova ruševna kuća u Dušču kod Višegrada proda kako bi se ugradio u Andrićgrad.

Murat Šabanović

Kamengrad ili Andrićgrad, koji se gradi u Višegradu, biće najveći spomenik nobelovcu Ivu Andriću.

"Gradi se da nikad ne bude uništen, da nikada ne doživi sudbinu biste Ive Andrića koju su srušili tokom poslednjeg rata u Višegradu", rekao je Kusturica.

Sad je, evo, Kusturica od čoveka koji je srušio Andrićevu bistu, preko posrednika, zatražio da kupi kamen neophodan za njegov grad, piše sarajevsko "Oslobođenje".

Elem, sa ili bez Muratovog kamena, Andrićgrada će izgleda biti. Vlasnici će biti Kusturica (51) i RS (49 posto). Biće završen do 2014, koštaće između 10 i 15 miliona evra, podseća "Oslobođenje".

Srušio Andrićevu bistu po naređenju Ganića

 

Murat Šabanović se tokom rata u bivšoj Jugoslaviji "proslavio" kao potencijalni islamski terorista, pošto je pretio da će dići u vazduh višegradsku branu za koju je tvrdio da su je bosanski muslimani minirali još pre početka rata.

 

Murat, koji je svom sinu dao ime Bajazit, priznao je u jednom intervjuu kako je i zašto srušio Andrićevu bistu u Višegradu:

 

"...Islamska zajednica je tada dodeljivala lokale i poslovne prostore. Ejup Ganić i Omer Behmen, koji je bio drugi čovek u stranci (SDA) odmah posle Alije, skrenuli su me u stranu i rekli mi da ću imati prednost na licitaciji za jednu oveću radnju na Baščaršiji ukoliko organizujem rušenje biste Ive Andrića u Višegradu. Bista se nalazila na mostu, zadužbini Mehmed-paše Sokolovića i zato je smetala.

 

Na pitanje kako je rušenje obavljeno, Murat priča do detalja precizno:

- Razlupao sam je macolom, a sve je snimio video-kamerom Fadil Hajdarević koji je kasetu predao u Sarajevo, u SDA. S tom kasetom su oni kasnije išli po arapskim zemljama da bi prikupljali novac i pokazivali je kako su Bošnjaci srušili spomenik "svom Salmanu Ruždiju".

 

Murat priznaje da je zadatak obavio sa zadovoljstvom.

- Mislio sam da pravim krupnu stvar. Ganić i Behmen me nisu nagovorili, već su mi naredili da to uradim. Rekli su mi kako je Andrić veliki neprijatelj bosanskih Muslimana.

Sada shvatam da su oni veći neprijatelji ovog naroda od njega.

 

Ako su Ganić, Bičakčić, Šaćirbegović Muslimani, onda ja nisam Musliman. Oni su meni obećali, ako do nečega dođe, da će me braniti, da ću imati advokata, ako dođe do sudskog spora zbog rušenja Ive Andrića. Međutim, kad se desilo šta se desilo, nije bilo ni njih, ni advokata.

 

Saznao sam da me je sud Republike Srpske za to u odsustvu osudio na pet godina zatvora. Neko im je dao kopiju kasete kao neoboriv dokaz. Sada shvatam kako su me zloupotrebili, jer sam im slepo verovao. Nisam politički obrazovan, i oni su to zloupotrebili koliko su mogli..."

POVEZANE VESTI

Petak 29.07.2011. 09:27
Мурате где држиш стару икону?
Petak 29.07.2011. 10:11
Znači ovaj "šaban" Šabanović protiv Ganića, Bičakčića, Šaćirbegovića ima protiv što su muslimani koji su ga zajebali,a protiv Kusturice ima to što nije više musliman već Nemanja i sad hoće on njega da jebe zbog toga pa traži gram kamena za gram zlata?! Najebaće! Svi će najebati!
Subota 30.07.2011. 20:52
Овај Мурат као и вечина ''мурата'' из мх федерације,није вредан помена!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online