Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 28.07.2011.
14:48
Press A

Mladić se svađa sa svima u Hagu

Ratko Mladić je napravio pravu pometnju u Haškom tribunalu. Ratnom komandantu Vojske Republike Srpske bilo je dovoljno samo dva meseca da postane remetilački faktor u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, piše beogradska štampa.

Ratko Mladić u sudnici Tribunala
 

- General je za dva meseca uspeo da se posvađa sa gotovo svim optuženicima. Veoma je naporan u komunikaciji, drži monologe koji bukvalno traju po sat vremena, tako da je većina optuženika počela da ga izbegava, bez obzira na to da li se radi o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima - prenosi za "Press" pravni zastupnik jednog od naših haških optuženika, koji se upravo vratio iz Tribunala.


Mada su proteklih godina iz Haga stizale informacije da se optuženici, ma koje da su nacionalnosti, međusobno druže i pomažu, Mladić je za kratko vreme uspeo da poremeti tu idiličnu sliku koja je do sada vladala u pritvorskoj jedinici.
 

Dragoljub Ojdanić

Jedini koji se druži i pruža pomoć Mladiću je nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić.
 

- Ojdanić je jedini optuženik koji pomaže Mladiću u oblačenju, peglanju, kuvanju i drugim aktivnostima - navodi izvor lista.
 

On dodaje da je Mladiću zbog teškog zdravstvenog i psihičkog stanja potrebna pomoć, koja nije u opisu posla zatvorskog osoblja, ali da trenutno može da se osloni samo na Ojdanića.
 

Sukob sa hrvatskim generalima
 

Mladić se nedugo po dolasku u Tribunal sukobio sa trojicom hrvatskih optuženika.
 

- Mladić je došao u sukob sa hrvatskim generalima verovatno na nacionalnoj osnovi - navodi sagovornik Presa, koji nije želeo da otkrije o kojim hrvatskim optuženicima je reč, ali je dodao da je izbegnut veći incident zahvaljujući brzom reagovanju zatvorskih čuvara.
 

Vinko Pandurević

General je došao u ozbiljniji konflikt i sa Srbinom Vinkom Pandurevićem, jer, kako se spekuliše, imaju neraščišćene račune još sa ratišta. Sumnja se da je Mladić verovatno ljut i zbog optužbi na njegov račun, koje je Pandurević izneo tokom sudskog procesa u Tribunalu.
 

Pandurević je, inače, osuđen na 13 godina zatvora, takođe zbog zločina u Srebrenici. Bio je komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a na suđenju je svoju nevinost branio tvrdnjom da je operaciju zarobljavanja i pogubljenja Bošnjaka nakon pada Srebrenice naredio upravo general Mladić.
 

Osim te optužbe, bivšem komandantu VRS se, kako se spekuliše, nije dopao ni Pandurevićev stav da na zločine u Srebrenici "gleda sa gnušanjem i gađenjem", tako da je Mladić već njihov prvi susret u pritvorskoj jedinici iskoristio da se obračuna sa nekada podređenim oficirom.

Šešelj se uživeo u ulogu advokata

 

Mladić je u međuvremenu zbog nepoštovanja discipline u Haškom tribunalu prebačen sa jednog na drugi sprat, a jedan od povoda za "selidbu" je što se previše zbližio sa liderom SRS Vojislavom Šešeljem.
 

- U Tribunalu su odlučili da premeste Mladića jer je po dolasku u pritvorsku jedinicu pao pod Šešeljev uticaj, s kojim je bio na istom spratu. Šešelj se očigledno uživeo u ulogu advokata, tako da je Mladiću delio savete kako da se suprotstavi haškim sudijama i opstruiše suđenje - naveo je izvor.
 

Mladić je svoju "nedisciplinu" demonstrirao i na samom suđenju. Predsedavajući sudija Alfons Ori isterao je generala iz sudnice sa poslednjeg ročišta početkom jula zbog nepoštovanja sudskih normi i Mladićevog zahteva da tokom suđenja nosi kapu iz zdravstvenih razloga.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.07.2011. 14:55
Jooj generale :))))) postroj sve to da se zna ko je komandant :))) !!!
Četvrtak 28.07.2011. 14:57
....a shta bi trebao da se grli sa ustashkim generalima?!?....Mladic je principijelan chovek i pravi vojnik....nema potrebe da se solidarishe sa neprijateljima ni u zatvoru....ovo je samo josh jedan od pokushaja blacenja nasheg Generala....
Četvrtak 28.07.2011. 15:51
Ozezi druze generale i ni pedalj im ne odstupaj (verujem da neces ali ovako mi je lepse da kazem)! Nepricaj sa njima nabodi ih pravo u njonju. Ziveo general Ratko Mladic!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online