Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.07.2011.
17:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Rusi kroje srpsku crkvu

Amfilohijeva mitropolija mogla bi da dobije autonomni status Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali samo pod okriljem SPC.

U POTRAZI ZA REŠENJEM: Mitropolit Ilarion (u sredini) i patrijarh Irinej
 


Mitropolit Ilarion Alefejev predstavnik Ruske pravoslavne crkve za spoljne poslove inicirao je u Beogradu i Podgorici mogućnost da se u Crnoj Gori formira pravoslavna crkva koja bi imala široku autonomiju u okviru SPC. Ova ideja je za sada hladno primljena i u Beogradu, koji bi da očuva čvrstu monolitnost SPC, i u Podgorici, gde žele samostalnu (autokefalnu) crkvu.

Šta bi Amfilohije mogao
Sledeći potez mitropolita Amfilohija mogao bi da bude da se delovi mileševske i zahumsko-hercegovačke eparhije, koji su na crnogorskoj teritoriji, odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC izdvoje iz tih eparhija. Novom arondacijom u Crnoj Gori bila bi formirana i treća eparhija na čelu sa novim episkopom, a mitropolit Amfilohije bi bio poglavar Pravoslavne autonomne crkve u Crnoj Gori koja bi pored Mitropolije crnogorsko-primorske u svom sastavu imala još dve eparhije - pojašnjava Željko Žugić Kotoranin.


Irinej u Nikšiću
Poglavar SPC, patrijarh Irinej boraviće od petka 29. do nedelje 31. jula u poseti eparhiji budimljansko-nikšićkoj, na poziv episkopa Joanikija.
Prilikom prve zvanične posete ovoj eparhiji od ustoličenja, Irinej će posetiti manastire i crkve u Beranama, Bijelom Polju, Mojkovcu, Žabljaku i Župi Nikšićkoj. Centralna svečanost održaće se u nedelju 31. jula u Nikšiću.

Stručnjaci za crkveno pravo tumače pak da bi pod okriljem Patrijaršije SPC Mitropolija crnogorsko-primorska mogla da dobije autonomni status Pravoslavne crkve u Crnoj Gori samo ako joj Sveti arhijerejski sabor SPC izda pravni akt o tome i ako se ispuni uslov da u njen sastav uđu četiri, a najmanje tri, celovite eparhije na teritoriji Crne Gore. Na istom principu autonomiju bi mogli da ostvare i sadašnji episkopski saveti SPC u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, pod okriljem Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, odnosno Mitropolije dabrobosanske.


- Da bi Mitropolija crnogorsko-primorska postala autonomna, ona u Crnoj Gori treba da ima najmanje tri celovite eparhije što trenutno nije slučaj, jer je pored pomenute Mitropolije, na tlu crnogorske države celovita još samo Eparhija budimljansko-nikšićka. Eparhije na čijem su čelu episkopi mileševski Filaret i zahumsko-hercegovački Grigorije, većinskim delom su u Srbiji, odnosno u BiH, bez obzira što su njih dvojica trenutno u sastavu episkopskog saveta na čijem je čelu mitropolit Amfilohije - objašnjava Željko Žugić Kotoranin, poznavalac kanonskog prava.


U slučaju stvaranja autonomne crkve u Crnoj Gori, napominju na katedri za crkveno pravo Bogoslovskog fakulteta, "episkopi Filaret i Grigorije ne bi mogli istovremeno da budu u episkopskim savetima SPC u Srbiji, odnosno u BiH".


Njih dvojica bi morali da se opredele, posebno vladika Grigorije, u slučaju da se po eventualnom crnogorskom uzoru inicira stvaranje autonomne pravoslavne crkve u BIH, a pod okriljem SPC.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.07.2011. 22:23
Руска братска помоћ у дробљењу србског бића. Хвала им много. Спаси нас Господе такве браће.
Sreda 27.07.2011. 13:07
тадић има усташко поријекло,а иринеј екумениста(слуга сотоне-папе и новог свјетског поретка)... Браћо Срби,само слога и драги Бог нам могу помоћи!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online