Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 18.07.2011.
13:12
P. Arsić - Vesti A

Premijer Srbima iza leđa

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će naredne sedmice, da predloži mandatara za predsedavajućeg Saveta ministara koji će imati podršku parlamenta. Ova izjava predstavlja plod tajnih pregovora lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića sa liderima oba bosanska HDZ-a Čovićem i Božom Ljubićem, saznaju "Vesti".

Grade ministarstva:Božo Ljubić i Dragan Čović


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je iluzija da vlast u BiH može da se formira bez predstavnika konstitutivnih naroda, jer je to kršenje Dejtonskog sporazuma kojim je predodređeno da na nivou zajedničkih institucija budu predstavljena dva entiteta i tri naroda.


- Bošnjačke stranke žele da izborom Željka Komšića za člana Predsedništva BiH bošnjačkim glasovima, a sada i traženjem ministarskih mesta namenjenih Hrvatima, da stvore u BiH novu političku praksu, pojasnio je Dodik.

Pregovarač: Sulejman Tihić


Predsednik SDA Sulejman Tihić, prema informacijama našeg lista, posredovao je između Lagumdžije i Čovića, koji su u četvrtak uveče seli i u rekordnom roku postigli dogovor da na čelu Saveta ministara bude neko iz HDZ-a.


Da su pregovori daleko odmakli potvrdio i lider HDZ-a Dragan Čović, koji je izjavio da je kandidat HDZ-a još Borjana Krišto, ali da će se videti kako će razgovori dalje da se razviju.


Izvori našeg lista iz vrha hrvatskih i bošnjačkih partija otkrili su da će HDZ-a i HDZ 1990 dobiti dve ministarske pozicije u Savetu ministara i predsedavajućeg, te da će se nakon toga ući i u rekonstrukciju vlade Federacije BiH, u koju će ući oba HDZ-a.

Reč Vašingtona uvek poslednja


Hrvatske partije sada su spremne da prihvate dogovor iz OHR-a koji su pre pet meseci odbile, tvrde izvori bliski SDP-u.


- U to vreme Hrvati su dobili poruku od saradnika predsednika Ive Josipovića da Amerikanci neće dozvoliti formiranje vlasti bez HDZ-a. To je Čovića osokolilo, pa je tražio više nego što je Lagumdžija bio spreman da ponudi. Onda su Amerikanci dali signal Lagumdžiji da može da formira vladu Federacije bez HDZ-a. Zapravo, ispostavilo se da je Josipovićev saradnik pogrešno razumeo Amerikance - otkrio nam je jedan od učesnika razgovora u OHR-u.

Ostalo je nejasno da li će Srbima ili Bošnjacima po tom planu da pripadnu četiri ministarske pozicije i ko će da preuzme Ministarstvo inostranih poslova. Na to nam je jedan od funkcionera HDZ-a rekao da to treba da ispregovaraju stranke sva tri, ali tek u avgustu kada za predsedavajućeg bude imenovan kandidat HDZ-a.


U srpskim strankama, SNSD-u i SDS-u, rečeno nam je da oni ''nemaju pojma o bilo kakvim razgovorima partija iz Federacije'', ali i da će da podrže kandidata HDZ-a ukoliko bude predložen. Oni naglašavaju da neće da odstupe od zahteva da Republici Srpskoj pripadnu četiri ministarstva uključujući spoljne poslove.
 

Neće sudbinu Hrvata


Prema Dodikovim rečima, brzo formiranje vlasti biće moguće kada preovlada shvatanje da je BiH složena, konfederalno-federalna zemlja u kojoj će u zajedničkim organima da budu predstavljeni narodi i entiteti.


- Ne može da bude drugačije, jer mi u RS smo videli da je majorizacija Hrvata u Federaciji BiH samo prvi korak u nastojanju da se majoriziraju Srbi u BiH, odlučan je predsednik RS.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.07.2011. 13:32
Polako će Dejtonski sporazum ući u fleksibilnu fazu koja vodi prema unitarnoj državi. Mile se žestoko preračunao sa Eštonovom i poništavanjem odluke o referedumu pod pretnjom sankcijama njemu lično. Proći će na kraju kao kolega Tadić.
Ponedeljak 18.07.2011. 13:23
Срамота!
Ponedeljak 18.07.2011. 15:13
Parola"Mrzi Srbe,vise nego stovolis sebe".Srbi,ne budimo naivni
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online