Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.07.2011.
14:07 >> 15:12h
Đ. Barović - Vesti A

Bitka za Mladićeve advokate

Tribunal hoće da nametne branioce, a general Ratko Mladić da angažuje ljude od poverenja. On podneo je Haškom tribunalu dokument u kom navodi da nema novca da sam finansira svoju odbranu.

Ogorčen: Ratko Mladić

Na pres brifingu u Tribunalu je saopšteno da je bivši ratni komandant vojske bosanskih Srba 22. juna uputio sudu i drugi podnesak u kom je dao imena sedam advokata među kojima vidi svoje potencijalne branioce.


U sudu u Hagu ne žele da navode imena s Mladićevog spiska, ali potvrđuju da je Mladić u tom pismu naveo da bi najviše voleo da ga zastupaju njegov dosadašnji advokat Miloš Šaljić i Aleksandar Mezjajev.
 

Drugo pojavljivanje generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, na kome je trebalo da se izjasni o svim tačkama optužnice, završeno je skandalom.

Zbog sukoba sa sudskim većem, nekadašnji komandant vojske bosanskih Srba izbačen je iz sudnice, a ovaj događaj izazvao je u Srbiji oprečne reakcije.


Mladićev advokat Miloš Šaljić, kaže da je reagovanje generala bilo iznuđeno i iskreno jer mu je u Haškog tribunalu teško povređeno pravo na odbranu.


 

Neće saradnike Tribunala

 

Miloš Šaljić demantovao je izjavu predsedavajućeg sudije Orija da se na spisku potencijalnih Mladićevih advokata uz njega i Mezjajeva nalazi još sedam advokata.


- To su moguće advokati ovog Suda sa njihovog spisak slobodnih branilaca. Ali, Mladić je jasno i glasno rekao da ne želi da ga zastupa bilo koji saradnik Tribunala - kaže Šaljić.

- Reakcija sudskog veća nije bila primerena trenutku, ali i činjenici da je reč o starijem i bolesnom čoveku. Mislim da nisu smeli da treniraju strogoću nad njim - kaže Šaljić i dodaje da je general Mladić u sudnicu priveden - na silu.


- Nije bilo nikakvih pregovora sa njim, već su mu stavili lisice i pancir i strpali ga u maricu. Žalosno je što je sudsko veće od drugog pojavljivanja Mladića u sudnici htelo da napravi cirkus i u tome su i uspeli - tvrdi Šaljić koji kaže da njegov klijent neće odustati od toga da ga brane on i ruski profesor prava Aleksandar Mezjajev.


- Ako nije moguće da ja budem prvi advokat u Hagu, ne postoji nikakva prepreka da to bude Mezjajev, a da ja budem drugi branilac. Rešenja postoje, samo ako je Haški tribunal spreman na to - objašnjava Šaljić koji će se sledeće nedelje ponovo naći u Hagu sa generalovim sinom Darkom kako bi se precizirali dalji potezi odbrane.

Međutim, za Borivoja Borovića, jedinog advokata koji je u Hagu uspeo da oslobodi nekog Srbina, ponašanje generala Mladića u sudnici je posledica loših saveta njegove porodice i advokata koji mu neće doneti ništa dobro.


- Na ovaj način Mladić neće ništa postići, već će mu sudsko veće nametnuti stend baj advokata. Istovremeno, na ovaj način se nikako ne brani čast srpskih oficira, a on bi morao da se tako ponaša svestan činjenice da će sigurno biti osuđen. Uostalom, samo na osnovu presuđenih predmeta za Srebrenicu može mu se izreći doživotna robija - kaže Borović i dodaje da je porodica morala mnogo ranije da napravi Tim odbrane, ali i da ga sasvim drugačije savetuju kako da se ponaša u Tribunalu.


- I Mladić i njegova porodica su morali biti svesni da prvih nekoliko pojavljivanja u sudnici prenose svi svetski mediji i da se na njima gradi imidž optuženika. Siguran sam da general u sudnici nije hteo da izigrava budalu, ali ako želi da se potencira njegova neuračunljivost onda je to trebalo da se uradi još u Beogradu. Na ovaj način, on ne deluje kao srpski general i čovek koji je predvodio Vojsku RS, već kao čovek koji je pušten niz vodu. Pri tom, uz dužno poštovanje prema Milošu Šaljiću, sumnjam da bi on bio u stanju da se u sudnici ovog suda uhvati u koštac sa veoma kompleksnim predmetom. Da sam se ja pitao, rekao bih mu da uopšte ne izlazi iz sudnice i da se na taj način i završi suđenje protiv njega. U javnosti bi se tada opravdano pojavila sumnja u pravičnost suđenja - zaključuje Borivoje Borović.

Borović: Aleksić radi na štetu klijenta

 

Borivoje Borović kaže da je već predložio Advokatskoj komori da Aleksandra Aleksića, advokata po službenoj dužnosti generalu Mladiću, skine sa liste zato što je radio protivno interesima svog klijenta.


- Nisam mogao da verujem da advokat može toliko da radi na štetu svog klijenta kao Aleksić - kaže Borović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online