Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.06.2011.
10:42
Srna A

“Izručenje Hrvatskoj znači smrt“

Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević (75), koji u Beogradu nakon puštanja iz pritvora čeka odluku suda o ekstradiciji po zahtevima Hrvatske i BiH, izjavio je da bi njegovo izručenje Hrvatskoj značilo njegovu sigurnu smrt.

"Ako Srbija odluči da me izruči, neka to bude BiH. Tamo ću bar imati šansu za fer suđenje", rekao je Vučurević za beogradske "Večernje novosti".

Izručenje Hrvatskoj znači smrt: Božidar Vučurević

Vučurević je istakao kako bi da je postojao bilo kakav osnov da ga terete za bombardovanje Dubrovnika i progon nesrpskog stanovništva, odavno odgovarao pred Haškim tribunalom, koji ga je još 2002. godine detaljno ispitivao o tim slučajevima.

"Za šestomesečni rat u Dubrovniku, pred Haškim sudom odgovarali su admiral Miodrag Jokić i general-pukovnik Pavle Strugar, koji su za to dobili dugogodišnje robije. Crna Gora se izvinila Hrvatskoj, čime je konačno i potvrđeno da nisam imao nikakvu komandnu odgovornost kao predsednik pogranične opštine", rekao je Vučurević.

On je naveo da poseduje dokumentaciju iz koje se vidi da je molio vojne vlasti da se poštede civili, kao i dokument u kome ga savezni Sekretar za narodnu odbranu iz Beograda obaveštava "da se ne meša u njihovu stvar".

Optužbe za proterivanje stanovništva Vučurević takođe smatra ništavnim. "Za vreme rata kod nas (u Trebinju) nije zapaljen nijedan hrvatski i muslimanski kokošinjac, a da ne govorimo o kući ili nasilnom proterivanju nekoga", rekao je Vučurević.

Vučurević je početkom aprila uhapšen na graničnom prelazu Karakaj između Zvornika i Malog Zvornika, na osnovu međunarodne potjernice Hrvatske, koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika. Osim Hrvatske, njegovo izručenje naknadno je zatražila i BiH. On je prošlog petka pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu, da se brani sa slobode.

Sud još nije odlučio o molbama za njegovo izručenje Hrvatskoj i BiH, jer je istražni sudija 26. maja zatražio dodatnu dokumentaciju od obe države, a kao krajnji rok za dostavu dokumentacije određen je 26. jun.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.06.2011. 15:55
Budi siguran da će te izručiti. Pa ti si Vučureviću bio zadrti Srbin iz Srpske Hercegovine i bio si na Srpskoj strani, a presjednik Srbije nije Srbin nego potomak ustaškog krvnika Francetića koji se zakleo da će sa svojim zapadnim prijateljima konačno uništiti Srbiju. Bit češ izručen i nema ti spasa. Tamo će te u lijepoj papskoj domovini Latini provjerenim metodama Vatikana obraditi. Vjerojatno će ti staviti sliku Francetića u pritvornoj jedinci da shvatiš tko te izdao. Ali ako si kao večina Srba tu će ti se mozak blokirati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online