Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.06.2011.
13:09
M. Jakšić - Vesti A

Ubili tolike ljude i nikom ništa

Stjepan Komarac, predsednik Foruma za ljudska prava u Sisku, autor je istraživanja u kojem su zabeležena imena 611 građana Siska nestalih 1991. i 1992. Među njima je 595 Srba, 14 Hrvata i dva muslimana. Rezultate njegovog istraživanja iskoristila je Zajednica Srba u Hrvatskoj podnevši 2007. krivičnu prijavu sisačkom državnom tužilaštvu koje se na nju još nije ni osvrnulo. Odnedavno je taj predmet preuzelo državno tužilaštvo u Osijeku.

Tomislav Merčep je konačno optužen, da li očekujete optužnicu i za zločine u Sisku?

- Kakve koristi može biti od toga kad je u istom tom Osijeku za zločine nad Srbima oprošteno Vladimiru Šeksu koji je kao predsednik tamošnjeg ratnog kriznog štaba bio nadređen osuđenom Branimiru Glavašu.

Stjepan Komarac

Gospodari života i smrti u tadašnjim ratnim uslovima bili su predsednici kriznih štabova, pre svega sisačkog, osječkog, gospićkog i dalmatinskog - Ivan Bobetko, Vladimir Šeks, Ante Karić i Drago Krpina, gde je pobijeno najviše Srba.

Plašim se umanjivanja broja žrtava u Sisku kao što je drastično umanjen broj žrtava u optužnici protiv Glavaša. U gospićkoj optužnici je bilo zapisano da je ubijeno "30 i više Srba", a pouzdano znam da je ubijen 171 Srbin.


Neki osporavaju vašu brojku od 611 ubijenih u Sisku?
- Reč "ubijeni" zabeležena je u krivičnoj prijavi koja koristi moje podatke. Ja ih još uvek vodim kao nestale. Jer kasnije sam, recimo, zabeležio još šest Srba kojima se izgubio svaki trag. Naknadno sam otkrio da je među nastalima sa mog spiska i desetak sisačkih Srba koji su bili ranjeni prilikom pokušaja likvidacije. Ubijeni su oni čiji su posmrtni ostaci pronađeni i identifikovani.

Pouzdani su i podaci koji su dali svedoci - članovi familije i komšije ako su videli da je neko odveden, a ni posle 20 godina nije pronađen. Ja sam prema takvim merilima zabeležio 121 osobu, a na hrvatskim istražnim organima je da dođu do konačne cifre.

Ubijali i svedoke zločina


Zločinci su svoje žrtve presretali na putu do posla ili sa posla kući, kad bi otišli u trgovinu ili da plate nekakav račun...

 

Vladu Božića, vozača petrinjskog Slavijatransa izvukli su iz autobusa na jednoj od stanica i odmah na njegovo mesto ubacili drugog vozača, kako ne bi bio poremećen red vožnje. Vladu su pretukli do smrti.

 

Ubili su i svedoka tog zločinca Josipa Brajkovića. Kad su došli po Nikolu Trivkanovića i njegova dva sina, pričekali su da se mlađi sin vrati sa fudbala. Svu trojicu su odveli i ubili, podseća Komarac.


Kasnije ste otkrili da su neki sa vašeg spiska ipak živi?
- Takvih je 69. Ali ni sve ubijene verovatno nisam uspeo da zabeležim. Niko još ne zna koliko je Srba ubijeno u Sisku. Pošto je taj masovni i svirepi zločin godinama zataškavan, pitanje je hoće li se ikada doći do tačnih podataka. Može ih biti i manje od navedenih u mom spisku ali i više od tog broja.

Kako ste dolazili do podataka o zločinima?
- Za vreme rata ilegalno, a kasnije javno. Javljali su mi moji uniformisani prijatelji. Davali su mi imena mučenih i ubijenih Srba te njihovih dželata. Od njih sam dobio i podatak da se u jednom od logora za likvidaciju Srba za obuku koristi lutka na kojoj ubice vežbaju klanje ljudi.

Vjera Solar, majka 18-godišnje devojke Ljubice koja je ubijena u stanu iz snajpera, uspela je u sisačkoj bolnici kao medicinska sestra da dođe do obdukcijskih zapisnika iz kojih se najbolje može videti kakva su zverstva počinjena nad Srbima u Sisku.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2011. 14:16
i šta sad? srbija je puna nataša kandić i drugih idiota koji se izvinjavaju za zločin koji nije počinjen zločincu koji je taj zločin počinio ,ne samo to nego se srbija takmiči sa haškom inkvizicijom ko će biti gori prema srbima .srbija je uvalila srbe van srbije u rat i sad se stavlja na stranu onih koji vjekovima tlače srbe, anije to od juče(od slobe) to je od prekjuče(ni kralj petar prvi nije ništa bio drugačiji prema prekodrinskim srbim kako su ih tad nazivali).daklen srbi krivi smo sami sebi što i gomila komentara ovdje pokazuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online