Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 10.06.2011.
15:08
M. Simišić - Vesti A

Alkalaj: Drina ne pripada Srpskoj?!

Sarajevo tvrdi da RS ruši Dejtonski sporazum, jer sa Italijom i Srbijom gradi hidroelektrane.

Projekat Srbije i Republike Srpske "Gornja Drina", koji predviđa izgradnju više hidroelektrana u vrednosti od 1,2 milijarde evra poslužio je povod za još jedan napad zvaničnog Sarajeva na vlast u Banjaluci. Naime, iako su još u septembru 2010. godine Srbija i RS dogovorile ovaj projekat, bosanski zvaničnici su oštro reagovali tek juče kada je postalo jasno da će strateški partner Srba u ovom poslu biti - Italija.

Dogovaraju saradnju: Milorad Dodik i Silvio Berluskoni

Predsednik RS Milorad Dodik razgovarao je prekjuče u Rimu s italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem o realizaciji zajedničkih projekata RS, Srbije i Italije u elektroenergetskom sektoru.


- Formirano je zajedničko preduzeće elektroprivreda RS, Srbije i Italije za izgradnju hidroelektrana u srednjem toku Drine. Razgovarali smo o detaljima koji bi trebalo da ubrzaju realizaciju ovog projekta - kazao je Dodik.


On je naglasio da je Berluskoni podržao realizaciju ovog projekta, u koji će "trilateralno biti uključeni RS, Srbija i Italija".


- Na bazi zajedničkog preduzeća koje se formira biće urađeni projekti i obezbeđena finansijska konstrukcija od strane italijanske vlade i italijanskog partnera. RS će biti delom suvlasnik tog zajedničkog preduzeća, uz obavezu da obezbedi logistiku kako bi se projekat realizovao - kazao je Dodik.


Povodom sastanaka i razgovora koji su obavljeni u Italiji između predstavnika RS i italijanskog vrha, šef bosanske diplomatije BiH Sven Alkalaj juče je hitno zatražio sastanak sa ambasadorom Italije u BiH Raimondom de Kardonaom.


Kako je saopšteno "Alkalaj je skrenuo pažnju ambasadoru Italije da su razgovori u Rimu obavljeni mimo znanja nadležnih državnih institucija BiH, te da je reka Drina, u onom delu u kom predstavlja međunarodnu granicu Bosne i Hercegovine u isključivoj nadležnosti vlasti u Sarajevu".

- Bilo kakvi projekti entiteta na reci Drini stoga predstavljaju grubo kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma - rekao je Alkalaj.

Zato je zbog navodne zaštite Bosne i Hercegovine i njenih interesa ministar Alkalaj u razgovoru s italijanskim ambasadorom insistirao na poštovanju državnosti BiH u svim budućim susretima ovakve vrste, a posebno o temi eksploatacije energetskih resursa reke Drine od Italije, Srbije, te jednog od entiteta Bosne i Hercegovine - Republike Srpske.


Ministar Alkalaj će o ovoj temi danas u Trstu razgovarati i s ministrom spoljnih poslova Italije Frankom Fratinijem.


U Republici Srpskoj ne potresaju se mnogo zbog izjava iz Sarajeva, dok je predsednik RS Milorad Dodik najavio da će se uskoro sastati i sa čelnim ljudima Ruske Federacije.

Najveći potencijal u Evropi

 

Italijani smatraju da reka Drina ima u Evropi najveći hidropotencijal za dobijanje čiste energije. Zato ne čudi što su sa vladama Srbije i RS već potpisali nekoliko sporazuma o saradnji na korišćenju potencijala ove reke. Ministar ekonomskog razvoja Italije Stefano Salja, koji je 2010. godine prisustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji u Beogradu, rekao je da je Italija zainteresovana da uvozi struju sa Balkana i da su se sve zemlje EU obavezale da će do 2020. godine koristiti 20 odsto energije iz obnovljivih izvora.

POVEZANE VESTI

Petak 10.06.2011. 15:21
Jedan Austrougarski jevrejin izmislio je bošnjačku naciju, a ovaj jevrejin priča da Drina ne pripada Srpskoj. Svuda gde se ovi pojave naprave neki dar-mar, a posle kažemo Hitler kriv.
Petak 10.06.2011. 15:19
Ja ne znam više što su svi zlotvori s kojima se garaničimo uperili oči u nas... neka nas ostave malo na miru.. Koriste što je zapad širio loš marketing o nama, pa samo podbadaju.. Išššš više!
Petak 10.06.2011. 15:17
svene svene sta zdipis koj moj?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online