Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.12.2009.
19:08 >> 15:18h
Tanjug A

Dodik: Tužilaštvo ponizilo Srbe!

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da odluka Tužilaštva BiH da obustavi istragu u slučaju Tuzlanska kolona "ima ukus prevare i podmetanja srpskom narodu" i da predstavlja poniženje za RS i srpski narod, a najviše za žrtve tih zločina i njihove porodice.

Tuzlanska kolona

"Ovo pokazuje da zločini nad Srbima uopšte nisu u istoj ravni za takozvano pravo i pravdu međunarodnog faktora i da su strani tužioci i sudije u BiH prisutni samo da napišu istoriju onako kako su je oni prezentovali u stereotipu o Srbima kao kolektivnim zločincima", rekao je Dodik.


On je istakao da je najnovija odluka Tužilaštva BiH "potpuno derogirala pravosudne institucije BiH" i da predstavlja veći udarac BiH nego što je mogao da zamisli i sam tužilac Dejvid Švendimen.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije može, kao i do sada, da procesuira sve postupke za zločine počinjene tokom ratnih sukoba na teritoriji bivše SFRJ, izjavio je Vladimir Vukčević povodom obustave istrage u BiH u predmetu Tuzlanska kolona i najave iz Republike Srpske da će tražiti suđenja u Srbiji.

 

"Srpsko tužilaštvo ovlašćeno je za postupanje i procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije", kaže Vukčević.

 

Ne može se zanemariti stotine mrtvih vojnika u Bosni i Hercegovini, naveo je tužilac i dodao da je srpsko tužilaštvo 17 godina čekalo da BiH bilo šta uradi za zločin u Tuzli.


"Kada smo videli da se u Bosni ne radi ništa po tom pitanju pokrenuli smo istragu i u sklopu te istrage uhapšen je Ilija Jurišić. Sud je meritorno odlučio i osudio ga na presudu na koju ga je osudio", rekao je Vukčević.

 

Tužilaštvo, ponovio je on, ne bi imalo ništa protiv da Jurišić posle eventualne pravnosnažne presude izdržava kaznu u BiH i naveo da je ta inicijativa u bosanskoj javnosti zlopotrebljena i pogrešno tumačena.

 

Vukčević je istakao da je regionalna saradnja u procesuiranju ratnih zločina na izuzetno visokom nivou, izuzev sa BiH sa kojom još nije potpisan sporazum o progonu počinilaca ratnih zločina.

 

"Saradnja u regionu je neophodna i na izuzetno visokom nivou je izuzev sa Bosnom. Mi smo bili za to da se potpiše sporazum kao što je to urađeno sa Hrvatskom i Crnom Gorom ali oni su to odbili", naveo je on.

 

"Pravda mora da se zadovolji, zbog žrtava pre svega", kazao je on ocenjujući da je kada je reč o suočavanju sa ratnim zločinima kod ljudi došlo do potiskivanja stvari koje su se događale u prošlosti.

 

Vukčević je rekao da je srpsko tužilaštvo došlo do četiri nova svedoka u slučaju trgovine ljudskim organima na severu Albanije i Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.


"Mi u ovoj fazi samo dokazujemo da je takav monstruozan zločin izvršen da je došlo do trgovine ljudskim organima, ali smo daleko od izvršilaca. Imamo nove dokaze u tom pravcu koji će biti prezentirani najpre specijalnom izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju a zatim i javnosti", rekao je Vukčević.


Oštro je reagovao i predsednik skupštine RS Igor Radojičić, koji je izjavio da je odluka tužilaštva BiH skandalozna. "Poslednja odluka Tužilaštva BiH predstavlja poniženje za RS i srpski narod", rekao je Radojičić i dodao da ratni zločin ne može zastareti niti biti amnestiran.


"Ovde postoje žrtve i svedoci, događaj se desio i ne može se tvrditi da ga nije bilo, samo je pitanje da li će sutra neki drugi tužilac i drugi sud uraditi ono što se mora uraditi, a to je da se procesuiraju oni koji su počinili ratne zločine", rekao je Radojičić.


On je istakao da, bez obzira na ovu odluku, treba nastaviti istragu u vezi sa ratnim zločinima u Tuzlanskoj koloni, kao i u Doborovoljačkoj u Sarajevu i drugim zločinima.


I Srpska demokratska stranka je osudila najnoviju odluku međunaordnog tužioca, kome je juče završen mandat u BiH, i zatražila od vlade RS da, zbog obustavljanja istrage za ratne zločine počinjene nad "Tuzlanskom kolonom" i srpskim stanovništvom s područja Konjica, hitno predloži skupštini mere zaštite interesa RS i njenih građana od političkih odluka Tužilaštva i Suda BiH.


"Prva od tih mera mora biti zahtev Tužilaštvu RS da bez odlaganja pokrene procese u ovim slučajevima pred pravosuđem RS", navodi se u saopštenju opozicionog SDS.
 

Povodom najnovije odluke tužilaštva BiH reagovale su i druge politčke stranke u RS, kao i udruženja boraca.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online