Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 09.06.2011.
13:07
Ž. Marković - Vesti A

Orićevi zločini pod lupom tužilaštva?

O imenima osumnjičenih ne mogu da govorim u javnosti zbog istrage koja traje, rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH ponovo je obavestilo javnost u ovoj zemlji da sprovodi istragu o stradanju srpskih civila u Srebrenici tokom rata u BiH, ali kao i ranije, iz ove institucije nisu mogli da otkriju kada će istraga biti završena niti da li će biti procesuirani odgovorni za te zločine.

Pritisli pravosuđe u Srajevu: Evropski komesar Štefan File i Milorad Dodik

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić naveo je da je reč o "velikom predmetu", koji se tiče stradanja srpskog stanovništva u Srebrenici i okolnim mestima.


- O imenima osumnjičenih za te zločine ne mogu govoriti u javnosti zbog istrage koja traje - rekao je Grubešić.


Potvrđujući da su taj predmet preuzeli od Okružnog tužilaštva u Bijeljini, Grubešić kaže da je predmet obiman i složen i da treba vremena da se istraga i okonča.

Podsetimo, ovaj slučaj bio je u nadležnosti Okružnog tužilaštva u Bijeljini koje je dovelo istragu pred završnu fazu, ali onda je Tužilaštvo BiH intervenisalo i preuzelo slučaj.

Cela priča je posebno osetljiva jer se istraga sprovodila i protiv komandanta takozvane Armije BiH Nasera Orića koga je Haški sud već oslobodio optužbi po komandnoj odgovornosti. U Tužilaštvu BiH zasad ne žele da kažu da li istraga o zločinima u Podrinju obuhvata i dela koja je počinio Orić.


Oduzimanje ovog predmeta od bijeljinskog tužilaštva i uopšte praksa da Tužilaštvo BiH preuzima slučajeve sa nižih nivoa bila je jedna od tema razgovora koji su protekla dva dana vođeni u Banjaluci gde je otvoren "strukturalni dijalog" o reformi pravosuđa koji su dogovorili predsednik RS Milorad Dodik i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.


Sastanak u Banjaluci otvorio je evropski komesar za proširenje Štefan File i na dnevnom redu našli su se svi problemi u funkcionisanju pravosuđa BiH, ali bez ikakvih zaključaka s obzirom da će se razgovori nastaviti.

Pod lupom se našao rad Ustavnog suda BiH, Suda i Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta. Sastanku je prisustvovao veliki broj pravnih eksperata, ali početak ovog dijaloga ipak bi mogao da ostane upamćen po skandalu koji je izazvao predsednik FBiH Živko Budimir.


Kako su preneli mediji, on je, revoltiran uvažavanjem koje predstavnici EU pokazuju prema RS, burno negodovao zbog takvog odnosa i praktično se obrušio na Filea.

Budimiru je, naime, zasmetalo to što se File celo vreme Miloradu Dodiku obraćao sa "gospodine predsedniče", dok njega niko ni za šta nije pitao. On je čak upitao predstavnike EU zbog čega su došli u Banjaluku, a ne u Sarajevo zamerivši im čak što sede ispod geografske karte u kojoj se Brčko nalazi u RS. Njegove primedbe, međutim, naišle su na podsmeh, kako zvaničnika iz Brisela, tako i većine ostalih učesnika na skupu.

Neustavne kategorije


Ministar pravde RS Džerard Selman kaže da Srpska zastupa stav da je osnivanje vrhovnog suda BiH neprihvatljivo kao da je i nemoguće da se pravosuđe finansira iz zajedničkog budžeta.


- Za Srpsku nije sporno postojanje Suda i Tužilaštva BiH, ali je sporan način njihovog funkcionisanja. Onog dana kada se usaglase stavovi, RS će zvanično dati saglasnost na formiranje Suda i Tužilaštva BiH, a do tada oni su za Srpsku neustavne kategorije - tvrdi Selman.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.06.2011. 13:17
pa kaze gore u izlaganju OVDE SE RADI OOOO VELIKOM PRDMETU STRADANJA SRPSKOG STANOVNISTVA U SREBRENICI: pa ja sam mislio dasu samo turci pobijeni u srebrenici aaa ono sad ispade Srbi ( po evropskom i americkom su samo turci pobiveni) tadicu tadicu podmukla PICKETINO.
Četvrtak 09.06.2011. 13:55
Ма да ли је могуће? Борићи Тадићи,шта чекаш?Одмах се извини.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online