Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.12.2009.
17:42
Sarajevo-X.com A

BiH obustavila istragu za "Tuzlansku kolonu"

Šef Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, međunarodni tužilac Dejvid Švindiman dao je saglasnost za obustavljanje istrage u predmetu „Tuzlanska kolona“.

Napad na kolonu JNA u Tuzli

Švindiman je ocenio da je istraga u tom predmetu sprovedena u skladu sa zakonom i dodao da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv bilo kojeg osumnjičenog za zločine počinjene u Tuzli 15. maja 1992. godine.

On je dao svoju saglasnost na odluku Kolegijuma tužilaca Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH da se istraga u tom predmetu obustavi.

Posle istrage i izvršenih saslušanja učesnika tog događaja sa obe strane, kao i posle analize prikupljene dokumentacije i drugih dokaza vezanih za taj događaj, nisu nađeni dokazi koji bi potkrepili zaključak da ijedan od imenovanih osumnjičenih snosi direktnu odgovornost za ratne zločine počinjene 15. maja 1992. godine, saopštio je njegov kabinet.

On smatra da ne postoje dokazi koji ispunjavaju standarde dovoljne da bi osumnjičeni mogli biti optuženi za taj zločin.

U skladu sa zakonom, podnosioci prijava i oštećeni, čiji identitet bude mogao da se utvrdi, biće obavešteni i poučeni o pravnom leku, odnosno mogućnosti prigovora na ovakvu odluku.

Istragu o predmetu „Tuzlanska kolona“ pokrenulo je Okružno tužilaštvo u Bijeljini, pa je predmet bio dostavljen Haškom tribunalu koji ga je vratio Posebnom odeljenju za ratne zločine pri Tužilaštvu BiH.

U Beogradu je pre par meseci, međutim, nekadašnji visoki starešina MUP-a BiH Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA, maja 1992. godine.

Odbrana je saopštila da će se žaliti na presudu, dok je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine najavilo mogućnost da Jurišić kaznu služi u drugoj zemlji, odnosno u BiH.
 

Napad na "Tuzlansku kolonu"

 

Napad na kolonu JNA u Tuzli izvršile su muslimanske snage 15. maja 1992.  prilikom povlačenja nenaoružanih vojnika iz Tuzle prema Bijeljini. Događaj je poznat kao „Tuzlanska kolona“.

 

Napad je bio jedan od prvih važnijih događaja tokom rata u Bosni i Hercegovini, a izvršili su ga pripradnici "Patriotske lige". Napad je direktno prikazivan na lokalnoj televizijskoj stanici "FS 3".

 

Prema navodima iz krivične prijave, u koloni je poginulo oko 200 starešina i vojnika, dok je 140 zarobljeno i mučeno. Danas se 15. maj slavi kao Dan oslobođenja Tuzle.

 

Prema izjavama učesnika događaja, kolona je napadnuta na Brčanskoj malti sa okolnih zgrada, pa čak i sa zgrade bolnice, a duž celog puta bile su postavljene mine i druga eksplozivna sredstva. Vozila JNA su gorela, a eksplozije su odjekivale na sve strane.

 

Tačan broj oficira, mladih vojnika i rezervista koji su ubijeni prilikom povlačenja iz Tuzle 15. maja 1992. godine nije utvrđen. Posmrtni ostaci svih nastradalih još nisu pronađeni, a u spomen-kosturnici u Bijeljini sahranjeno je 29 tela.

 

Sličan napad dogodio se 13 dana ranije u Sarajevu, kada su kolonu JNA napale snage Armije Republike BiH u Dobrovoljačkoj ulici. Vojnici su povlačili prema kasarni u Lukavici, a tom prilikom je ubijeno i ranjeno više oficira, vojnika i civila.

POVEZANE VESTI

Subota 12.12.2009. 13:37
Koja sramota!! Nadam se da ce doci i taj dan da pravda ugleda svetlo dana...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online