Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 01.06.2011.
09:17 >> 12:03h
Vestionline A

Bramerc: Izbeći dugo suđenje Mladiću

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da će biti učinjeno sve da se izbegne dugo suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Serž Bramerc

Bramerc je u intervjuu za ausrijski radio ORF, odgovarajući na pitanje koliko će trajati proces, rekao da to zavisi od nekoliko stvari, uključujući Mladićevo zdravlje, zatim da li će on odrediti tim odbrane ili će se sam braniti.

"Veoma je teško reći koliko dugo će to trajati. Problem neće biti tužilaštvo, mi imamo spremnu obnovljenu optužnicu, već koliko vremena će trebati odbrani da se pripremi", rekao je Bramerc.

Govoreći o Srbiji, čiji će napredak ka članstvu u EU biti olakšan, on je rekao da pozdravlja odluku Srbije da isporuči Mladića, iako je to trajalo "previše dugo".

"Veoma smo zainteresovani da saznamo gde je on bio između 2006. i 2011. godine. Čekamo odgovor od Srbije na pitanje ko ga ja štitio, kada i gde", rekao je Bramerc.

Na redu Hadžić

On je dodao da Srbija mora još stvari da uradi, apelujući da vlast pronađe Gorana Hadžića.

"Nadamo se da će hapšenje Gorana Hadžića uskoro uslediti. Smatramo da je veoma važno da poslednja osoba koja je u bekstvu bude uhapšena. Ali još postoje određeni politički koraci koje Srbija mora da preduzme", rekao je Bramerc.

Mladić za evre? Ne hvala

 

Rojters prenosi rezultate istraživanja javnog mnjenja, urađenog 15. maja, prema kome je 51 odsto građana Srbije bilo protiv izručenja Mladića, dok je 34 odsto bilo za izručenje.

Prema istom istraživanju, 78 odsto Srba ne bi nikad otkrilo kretanja ni mesto gde se krije Mladić u zamenu za 10 miliona evra nagrade, koliko je ponudila Vlada u Beogradu.

Kako suditi Karadžiću i Mladiću zajedno?

Zajedničko suđenje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, iako logično u principu, možda ne bi bilo izvodljivo, izjavio je Serž Bramerc za "Njujork tajms". Spajanje slučajeva bilo je moguće ranije, ali možda ćemo morati da idemo na pojedinačno suđenje , rekao je on, ali i dodao da odluka o tome još nije doneta.

Bramerc je podsetio da je suđenje Karadžiću počelo pre 18 meseci, kao i da se u tom procesu pred sudom pojavilo već 70 svedoka optužbe. Sudenje Mladiću bi moglo biti usporeno zbog njegovog zdravlja, ocenjuje "Njujork tajms".

U izveštaju o dolasku Mladića u Hag, njujorški dnevnik još konstatuje da kraj potrage za njim jača nastojanje Srbije da postane član Evropske unije i pomiri se sa Zapadom, ali i razjaruje sve manji broj Mladićevih pristalica.

Njegovo hapšenje pokrenulo je izlive olakšanja širom Evrope, gde se na srebrenički masakr i dalje gleda kao na nezamislivu ljagu čiji glavni arhitekti nisu kažnjeni, dodaje se u članku.

"Njujork tajms" navodi da se očekuje da dolazak Mladića u Hag produži vek Tribunala, čije zatvaranje je predviđeno za 2014. godinu.

Bez obzira na sve to, Mladić će biti novi izazov za Haški tribunal, koji je 2006. godine ostao bez svog najznačajnijeg optuženika. Slobodan Milošević je tada preminuo u zatvorskoj ćeliji pre izricanja presude, a posle četiri godine suđenja, delom i zbog njegovog lošeg zdravlja, piše list.

Tužilaštvo je, kako je navedeno, tada bilo kritikovano da je bilo suviše ambiciozno u nastojanju da pokrije tri rata u rasponu od 10 godina.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 09:23
A analize Njujork tajmsa su toliko bitne koliko i lanski sneg !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online