Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2009.
11:13
Tanjug A

Hag: Karadžićevo suđenje po planu

Predstavnica za štampu Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da zasad nema indicija da bi suđenje Radovanu Karadžiću, čiji je početak zakazan za 26. oktobar, moglo da bude odloženo, uprkos upozorenju bivšeg predsednika Republike Srpske da njegova odbrana još nije spremna.

"Karadžić je dostavio podnesak kojim je obavestio Pretresno veće da ne namerava da se pojavi u sudnici na zakazanom početku suđenja", u ponedeljak, izjavila je Jelačićeva i dodala da "u ovom trenutku nema indicija da se postupak neće odvijati prema zakazanom rasporedu".

Sudsko veće je, kako je primetila Jelačićeva, jedino nadležno telo koje može da donese odluku o spremnosti za početak suđenja.
 

Optuženik Haškog tribunala Radovan Karadžić obavestio je taj sud da njegova odbrana nije spremna za suđenje koje bi trebalo da počne 26. oktobra, jer joj nije ostavljeno dovoljno vremena za pripremu i da se zbog toga neće pojaviti pred Tribunalom.

"Obaveštavam Tribunal da moja odbrana nije spremna za proces protiv mene, koji bi počeo, kako je određeno, 26. oktobra i da se zbog toga neću pojaviti pred vama", navedeno je u Karadžićevom podnesku, na engleskom, sudijama povodom početka suđenja.

U verziji na srpskom istog podneska ukazuje se na nespremnost odbrane za suđenje, ali nije navedeno da se Karadžić neće pojaviti pred Tribunalom.

"Ni jedan zastupnik na svetu ne bi mogao za ovo vreme obaviti pripremu odbrane. Trebalo je da ovaj najkrupniji proces dobije bar prosečno vreme za pripremu koje iznosi najmanje dve godine", istakao je Karadžić.

On je obećao da će njegov tim nastaviti da se intenzivno priprema i da to može da uradi mnogo brže i ranije nego bilo koji drugi tim ili pojedinac.

"Čim budemo spremni sa zadovoljstvom ću o tome informisati Veće i Tužilaštvo nekoliko nedelja unapred", naveo je on.

Karadžić je objasnio da je reč o istorijskom procesu koji će utvrditi istinu o konfliktu 1990-ih i "zapečatiti mnoge sudbine i opravdati ili ispraviti ogromne neprevde".

Proces je, kako je dodao, od velike važnosti i za sa sam Tribunal jer će "pokazati šta je i kakav bi trebalo da bude taj sud".

"Uprkos tome on se odvija u nepravednim uslovima u kojima je odbrana uskraćena za apsolutno minimalne uslove za pripremu. Ovaj proces nije spreman za početak jednostavno zato što odbrana nije dobila dovoljno vremena ni resursa da se pripremi ", ocenio je bivši predsednik RS, napominjući da je odbrana godinu dana dobijala "falš", a kvalitetan materijal tek u poslednjih pet meseci.

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je u ponedeljak sudskom veću preciziranu optužnicu protiv Karadžića, po kojoj bi trebalo da mu se sudi od 26. oktobra.

Prema ovoj skraćenoj verziji optužnice u odnosu na dokaze koji će biti predstavljeni tokom procesa, koju je tužilaštvo izradilo po nalogu sudskog veća, bivši predsednik Republike Srpske je i dalje optužen po 11 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, uključujući i dve za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je 21. jula 2008. godine uhapšen u Beogradu, posle 12 godina skrivanja, a 30. jula je prebačen u Hag.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online