Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 27.05.2011.
13:05
Ž. Marković - Vesti A

Zaratili hodže i političari

Sarajevo ovih dana potresa pravi versko-politički verbalni rat koji bi mogao da eskalira u nešto mnogo gore, ako se situacija uskoro ne smiri.

Iznervirao hodžu: Ministar Emir Suljagić

Učesnici sukoba su Islamska zajednica BiH, pojedini zvaničnici SDP-a, ali i visoki predstavnik Valentin Incko. Svi skupa stvorili su vrlo mučnu atmosferu koja bi mogla da dovede do vrlo vrućeg leta u glavnom gradu BiH.


Sve je "zakuvao" ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić, inače funkcioner SDP-a, koji je doneo odluku da ocena iz predmeta veronauka ne ulazi u opšti uspeh učenika na kraju školske godine. To je izazvalo žestok odgovor IZ BiH koji su to shvatili kao početak procesa ukidanja veronauke.


Reis Mustafa Cerić obrušio se na Suljagića, i pomenuvši mogućnost vrućeg "sarajevskog leta" najavio egipatski scenario. Ministar je pod velikim pritiskom

Reisov izgovor


Verski analitičar iz FBiH Mehmedalija Nuhić rekao je da navodni problem oko izbacivanja veronauke iz školskih klupa, Ceriću predstavlja samo izgovor za vraćanje potpune kontrole nad vlastima u Federaciji BiH!


- Cerićeve pretnje "sarajevskim letom" su klasičan skandal. Pošto je u poslednje vreme odustao od napada na RS, uvidevši da od toga nema velike vajde, reis se u poslednje vreme potpuno okrenuo sređivanju prilika u vlastitom dvorištu, očigledno se pripremajući za sve izvesniju političku karijeru - naveo je Nuhić uz podsećanje da Ceriću sledeće godine ističe mandat na čelu IZ BiH.

povukao odluku, ali sukob više niko nije mogao da spreči pa sada hodže i imami po džamijama iznose vrlo teške kvalifikacije na račun SDP-a, ali SDA, stranke koja je u koaliciji sa partijom Zlatka Lagumdžije.


Cerićev napad osudio je visoki predstavnik Valentin Incko, ali ono što je Austrijanca motivisalo na još žešću reakciju je Cerićev govor povodom sporazuma predsednika RS Milorada Dodika i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u kojem je poglavar IZ BiH uvijeno iskritikovao Eštonovu poredeći je sa nekadašnjim francuskim predsednikom Fransoa Miteranom koji je tokom rata posetio Sarajevo i prema Cerićevom viđenju, "zaustavio procese da se Bosna ostavi na miru".


Analitičari procenjuju da su bošnjačke verske vođe krenule u svojevrsnu ofanzivu na koaliciju SDA-SDP o čemu svedoči i hutba Ismeta Spahića, reisovog zamenika, koji je krajem prošle sedmice u Begovoj džamiji u Sarajevu poručio da je SDP napravio koaliciju sa SDA ne zato da bi imao partnera nego da može dobiti vlast, a onda raditi šta hoće.


- Mi grešimo kada previše optužujemo jednog ministra. On je samo izvršilac jedne politike! Jer, SDP stoji 100 odsto iza svog ministra. A žao mi je mog SDA. Jer, ja sam bio utemeljitelj SDA. Održao sam više od 60 govora u korist SDA, i to u najteže vreme. Ali, žao mi je što se SDA upetljala u kolo s onim koji je dušmanin. Što joj je to trebalo? Je li to radi šake vlasti - zapitao se Spahić.

POVEZANE VESTI

Petak 27.05.2011. 13:17
Ништа црње нема од мешања вере у политику! Верски вођа треба да води народ ка Богу и спасењу, а не да најављује немире и демонстрације. За то су задужени политичари, то им је посао! Исто, наравно, важи и за СПЦ, која треба да се бави својим послом, а не да распаљује политичке тензије! Вера треба да води смиривању страсти и показује пут ка спасењу!
Petak 27.05.2011. 15:34
HOOO,HOO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO,HO.... Pa gdje ste balije danas? Nadam se da ćete se izbiti između sebe do poslednjeg. Navijam i za jedne i druge, a za Abdića najviše :-) Incko vam je za sve kriv, pa vam predlažem da uzmete pojas s eksplozivom i ubijete bečkog džukca.
Petak 27.05.2011. 20:08
Dobro je to , dogovorit ce se vala ko ljudi sitnica je jos to , kad budu poceli sudije i tuzioce menjat hodzama sa koranom u jednoj ruci a kamenom u drugi e tad treba da se brine :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online