Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.12.2009.
13:27
A. Pandurević - Vesti A

Proglašena mrtvom zbog nasledstva

Povratnica iz Holandije, Nura Salihović morala da dokazuje da je živa, jer je falsifikovanim papirima "sahranjena" kako ne bi učestvovala u deobi imovine

Osporavanje umrlice trajalo pet meseci: Nura Salihović

Neretko se dešavalo da se članu neke porodice godinama izgubi trag, pa da ga njegovi rođaci proglase mrtvim, a vaskrsli je posle prolazio trnovit put da dokaže da je živ. Međutim, poznanici ili prijatelji, ponekad pribegnu i lukavstvu, naročito ako je reč o zaostavštini, pa svog takmaca u podeli imovine ''sahrane'', čak mu navedu i grobno mesto - samo da bi im pripalo što veće parče nasledstva.


Baš ovakva nevolja zadesila je Nuru Salihović (59), iz bratunačkog sela Voljavica, nakon što ju je izvesni Šabić proglasio mrtvom i o tome pismom izvestio holandske vlasti. Ona sumnja da je ''umrla'', kako ne bi delila zaostavštinu sa svojim pastorcima, nakon smrti drugog muža Mehmedalije.


- Punih pet meseci mi je trebalo da dokažem da sam živa. Tri godine posle rata otišla sam u Holandiju. Tamo sam upoznala Mehmedaliju Ćatića, sa kojim sam živela u vanbračnoj zajednici do 2004. godine - propoveda Nura.


Kada joj se nevenčani suprog razboleo, odlučili su da se vrate u Lukavac kod Tuzle, gde su proveli još godinu i po dana zajedničkog života. Onda je Mehmedalija umro, a ona je nastavila da živi u kući za koju tvrdi da su je zajedno stekli.
I upravo zbog ove kuće, ubrzo su počele njene nevolje.


- Umro mi je rođak u Bratuncu i otišla sam mu na sahranu, a kad sam se vratila nisam mogla da uđem u kuću. Brava je bila zamenjena - kaže Nura.
Otišla je u policiju, angažovala advokata, a onda saznala i da su sinovi njenog nevenčanog supruga pokrenuli ostavinsku raspravu.


Pošteni Holanđani


Nura Salihović objašnjava da je imala velike poteškoće da dokaže da je živa, ali da se na kraju sve ipak dobro završilo.
- Pet meseci mi je trebalo da dokažem da sam živa. Čak su iz službe za reemigraciju u Holandiji dolazili u Sarajevo, u njihovu ambasadu, i donosili te papire da sam mrtva. Kad sam nakon mnogo muke dokazala sa sam ipak živa, uplatili su na moj račun sva zaostala sredstva - priča Nura.

- Nisam dobila nikakav poziv iz suda i nisam pozivana na ostavinsku raspravu, a onda sam otkrila da mi je blokiran račun u Rajfajzen banci zbog nekakvih sudskih troškova - kaže Nura.


Ona se nije mnogo uzbuđivala, očekujući da će joj račun biti odblokiran kada joj legne novac iz Holandije koji je dobijala po osnovu reemigracije. Međutim, novac nije stizao. Pozvala je i saznala da je umrla, o čemu su obaveštene i holandske vlasti.


Na osnovu falsifikovanog dokumenta, koji je izdat u Službi za opštu upravu, društvene delatnosti i zajedničke poslove u opštini Tuzla, izvesni Šabić je, kako se ispostavilo, Nuru proglasio mrtvom. U izvodu iz matične knjige umrlih od 25.

januara 2007. godine navedeno je da je Salihovićeva, sa prebivalištem u Lukavcu, umrla 15. januara te godine, da se vodi pod rednim brojem 1.409. Izvesni Šabić, obavestio je holandske vlasti pismom da je Nura sahranjena na groblju Gradina kod Tuzle, te da nema bližih srodnika.


Gorko joj je, kaže, to što se dobro slagala sa Mehmedalijinim sinovima, za koje sumnja da su je ''proglasili mrtvom kako bi je izbacili iz ostavinskog postupka''.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online