Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 24.05.2011.
10:14
Blic A

Hrvati za papin dolazak daju 2 miliona evra

Hrvatski kardinal Josip Bozanić izjavio je za hrvatsku televiziju da će dvodnevna poseta pape Benedikta XVI Hrvatskoj, planirana za 4. i 5. jun pod geslom "Zajedno u Hristu", koštati između 12 i 14 miliona kuna, odnosno između 1.600.000 i 1.800.000 evra, ali je dodao da će te troškove podeliti država i crkva.

Papa Benedikt će uskoro posetiti Hrvatsku
 

- Dolazi nam poglavar države koja nas je među prvima priznala u ona vremena. Sigurno da će to koštati, ali to će biti prilika za neku novu zaradu - kazao je Bozanić, reagujući na spekulacije u javnosti o tome da će troškovi dostići do 40 miliona kuna.

Zavarivanje šahtova


Duž maršrute kojom će proći papa policija već nekoliko sedmica zatvara šahtove i legitimiše građane, ispituje stanare gde će biti za vreme posete i daje im uputstva kako da se ponašaju u trenutku prolaska Benedikta XVI: neophodno je da ne otvaraju prozore, spuste roletne i ne izlaze na balkone.

 

U vreme bdenja u centru Zagreba biće obustavljen saobraćaj, a slične mere biće preduzete i narednog dana oko Hipodroma, gde će se okupiti oko 100.000 građana.

Na pitanje novinara hrvatske televizije zašto papa ponovo dolazi u Hrvatsku, on je rekao: "Juče smo jeli, ali moramo i danas jesti."

Bozanić je dodao da je papa Jovan Pavle II tri puta bio u Hrvatskoj, ali da je ovo prva poseta novog pape Benedikta koji ne putuje tako često kao prethodni poglavar katolika.

Dan uoči papine posete Zagrebu zakazan je i odobren protestni skup građana Hrvatske koji se javno protive razbacivanju novca u vreme krize.

Planirano je da papa doputuje u Zagreb 4. juna avionom "Kroacija erlajnsa". Na aerodromu će mu biti priređen svečani doček, posle koga odlazi na razgovore s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, a zatim s premijerkom Jadrankom Kosor.

Planirano je i molitveno bdenje na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Drugog dana posete predvodiće svečano euharistijsko slavlje na zagrebačkom Hipodromu, na istom mestu na kome je njegov prethodnik Jovan Pavle II okupio 1994. oko milion vernika, a potom u zagrebačkoj katedrali moliti večernju molitvu, a i pomoliti se na grobu kardinala Alojzija Stepinca.

Papinu posetu obezbeđivaće policija i veliki broj agenata u civilu. Krunoslav Borovec, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, izjavio je da je na sastanku s vatikanskom službom bezbednosti postignut dogovor da se zbog ubistva Bin Ladena i pojačane opasnosti od terorizma poveća stepen zaštite tokom papine posete Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2011. 10:26
Papo,mi Srbi ti damo jos 20 milki ako ih odvedes sa sobom,a gratis saljemo i nase ujke,sorry bossa i njegov strucni tim.
Utorak 24.05.2011. 10:29
malo sam se uplasio kad sam mu vido facu...zavarice sahte..znaci papika ne veruje svojim crvatima.ko je u stvari tu u opasnosti papa il "vjernici"ja bi im porucio tim vjernicima da bolje sklone decu kod kuce nikad se ne zna....
Utorak 24.05.2011. 11:17
Što god vi drugovi mislili, 90% nas Hrvata je protiv ovog cirkusanta i cirkusa koji dolazi s njim. Imamo pametnijeg posla u Hrvatskoj i previše je praznih želudaca da bi nam ovo došlo kao neka zabava. I na žalost nije 'samo' dva miliona eura, nego mnogo više. Što je najsmiješnije taj novac odlazi iz džepa svih nas, neovisno kojoj vjeri ili nevjeri pripadamo i nitko ne pita nikoga. Pljačka i harač kao obično.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online