Utorak 24.05.2011.
10:14
Blic

Hrvati za papin dolazak daju 2 miliona evra

Papa Benedikt će uskoro posetiti Hrvatsku
 

- Dolazi nam poglavar države koja nas je među prvima priznala u ona vremena. Sigurno da će to koštati, ali to će biti prilika za neku novu zaradu - kazao je Bozanić, reagujući na spekulacije u javnosti o tome da će troškovi dostići do 40 miliona kuna.

Zavarivanje šahtova


Duž maršrute kojom će proći papa policija već nekoliko sedmica zatvara šahtove i legitimiše građane, ispituje stanare gde će biti za vreme posete i daje im uputstva kako da se ponašaju u trenutku prolaska Benedikta XVI: neophodno je da ne otvaraju prozore, spuste roletne i ne izlaze na balkone.

 

U vreme bdenja u centru Zagreba biće obustavljen saobraćaj, a slične mere biće preduzete i narednog dana oko Hipodroma, gde će se okupiti oko 100.000 građana.

Na pitanje novinara hrvatske televizije zašto papa ponovo dolazi u Hrvatsku, on je rekao: "Juče smo jeli, ali moramo i danas jesti."

Bozanić je dodao da je papa Jovan Pavle II tri puta bio u Hrvatskoj, ali da je ovo prva poseta novog pape Benedikta koji ne putuje tako često kao prethodni poglavar katolika.

Dan uoči papine posete Zagrebu zakazan je i odobren protestni skup građana Hrvatske koji se javno protive razbacivanju novca u vreme krize.

Planirano je da papa doputuje u Zagreb 4. juna avionom "Kroacija erlajnsa". Na aerodromu će mu biti priređen svečani doček, posle koga odlazi na razgovore s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, a zatim s premijerkom Jadrankom Kosor.

Planirano je i molitveno bdenje na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Drugog dana posete predvodiće svečano euharistijsko slavlje na zagrebačkom Hipodromu, na istom mestu na kome je njegov prethodnik Jovan Pavle II okupio 1994. oko milion vernika, a potom u zagrebačkoj katedrali moliti večernju molitvu, a i pomoliti se na grobu kardinala Alojzija Stepinca.

Papinu posetu obezbeđivaće policija i veliki broj agenata u civilu. Krunoslav Borovec, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, izjavio je da je na sastanku s vatikanskom službom bezbednosti postignut dogovor da se zbog ubistva Bin Ladena i pojačane opasnosti od terorizma poveća stepen zaštite tokom papine posete Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online