Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.05.2011.
13:14
M. Jakšić - Vesti A

Bolji život u zavičaju

Sa nasleđenom dedovinom u rodnom kraju lakše je organizovati život nego u izbeglištvu, smatra Maksimović

Jugoslav Maksimović, paroh u Gračacu

Paroh u Gračacu, jerej Jugoslav Maksimović, spada u retke Srbe koji veruju u veći povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku. To svoje uverenje obrazlaže sasvim drukčijim merilima povratka od onih na koje smo navikli.


"Verujem u povratak Srba u ovaj deo Like, a i šire, jer će oni sa nasleđenom dedovinom u svom rodnom kraju mnogo lakše organizovati život nego u izbeglištvu. Pogotovo ako ne rade, žive od socijale ili rade za male plate. Svestan sam da se svi sigurno neće vratiti, ali dobar deo izbeglih i proteranih Srba hoće. Ja u to verujem i zbog toga što će ubuduće na povratak Srba najveći uticaj imati mogućnost privređivanja u sopstvenoj režiji na selu mnogo lakše i brže, a uz pomoć novca iz evropskih fondova kojim će se finansirati razni projekti", kaže paroh Maksimović.


Šta o tome kažu Srbi koji se vratili i oni koji su još u izbeglištvu?


"Moju tezu potvrđuju mlađi povratnici jer samo od uzgoja stoke mogu solidno živeti. A i oni stariji mi daju za pravo, pogotovo kada je reč o budućim penzionerima. Kada sa njima razgovaram, vole reći 'čim se penzionišem, eto me kući'".
 

Ali, ko će raditi?


"U povratak veruju oni koji su spremni da rade na sopstvenoj zemlji jer za tako nešto nemaju priliku u izbeglištvu ili im je to tamo neisplativo. Među takvima su ne samo deca, već i unuci izbeglih."


Vraćaju li se bračni parovi?


"Muškarci su mnogo spremniji da se vrate nego žene."
 

Zašto se žene ne žele vratiti?
 

"Prisustvovao sam jednom takvom razgovoru kad je muž rekao svojoj supruzi: 'Ajde ženo da se vratimo, a ona mu odgovorila: Je l', pa da opet muzem krave."
 

Koliko je Srba u opštini Gračac?


"Od 3.500 stanovnika, Srba ima 1.400, većinom je to starije stanovništvo. Od 400 đaka samo 50 su srpske nacionalnosti. Ali, mladi Srbi ovde sve češće navraćaju. Neka energija ih vuče ovamo. Recimo u Velikoj Popini, gde se vratilo 20 porodica, prošle godine se za Svetog Iliju na sajmu okupilo pet stotina ljudi. U Pribudiću, gde se vratilo pet porodica, za Svetu Petku je bilo stotinu njihovih izbeglih zemljaka."
 

Odlaze bosanski Hrvati

 

Kako komentarišete činjenicu da srpski povratnici odlaze iz Like?


"Odlaze za poslom, uglavnom u druge delove Hrvatske, kao što su Rijeka i Istra. Dve porodice su nedavno iselile u Kanadu. Ali, iz opštine Gračac otišlo je mnogo više bosanskih Hrvata nego Srba. Deset hrvatskih porodica odselilo se u Kanadu od početka godine do danas. U tu se zemlju s kninskog područja u poslednja tri meseca odselilo 38 porodica doseljenih Hrvata. Njima je ovde teže nego Srbima jer nemaju ništa osim krova nad glavom."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online