Utorak 24.05.2011.
13:14
M. Jakšić - Vesti

Bolji život u zavičaju

Jugoslav Maksimović, paroh u Gračacu

Paroh u Gračacu, jerej Jugoslav Maksimović, spada u retke Srbe koji veruju u veći povratak srpskih izbeglica u Hrvatsku. To svoje uverenje obrazlaže sasvim drukčijim merilima povratka od onih na koje smo navikli.


"Verujem u povratak Srba u ovaj deo Like, a i šire, jer će oni sa nasleđenom dedovinom u svom rodnom kraju mnogo lakše organizovati život nego u izbeglištvu. Pogotovo ako ne rade, žive od socijale ili rade za male plate. Svestan sam da se svi sigurno neće vratiti, ali dobar deo izbeglih i proteranih Srba hoće. Ja u to verujem i zbog toga što će ubuduće na povratak Srba najveći uticaj imati mogućnost privređivanja u sopstvenoj režiji na selu mnogo lakše i brže, a uz pomoć novca iz evropskih fondova kojim će se finansirati razni projekti", kaže paroh Maksimović.


Šta o tome kažu Srbi koji se vratili i oni koji su još u izbeglištvu?


"Moju tezu potvrđuju mlađi povratnici jer samo od uzgoja stoke mogu solidno živeti. A i oni stariji mi daju za pravo, pogotovo kada je reč o budućim penzionerima. Kada sa njima razgovaram, vole reći 'čim se penzionišem, eto me kući'".
 

Ali, ko će raditi?


"U povratak veruju oni koji su spremni da rade na sopstvenoj zemlji jer za tako nešto nemaju priliku u izbeglištvu ili im je to tamo neisplativo. Među takvima su ne samo deca, već i unuci izbeglih."


Vraćaju li se bračni parovi?


"Muškarci su mnogo spremniji da se vrate nego žene."
 

Zašto se žene ne žele vratiti?
 

"Prisustvovao sam jednom takvom razgovoru kad je muž rekao svojoj supruzi: 'Ajde ženo da se vratimo, a ona mu odgovorila: Je l', pa da opet muzem krave."
 

Koliko je Srba u opštini Gračac?


"Od 3.500 stanovnika, Srba ima 1.400, većinom je to starije stanovništvo. Od 400 đaka samo 50 su srpske nacionalnosti. Ali, mladi Srbi ovde sve češće navraćaju. Neka energija ih vuče ovamo. Recimo u Velikoj Popini, gde se vratilo 20 porodica, prošle godine se za Svetog Iliju na sajmu okupilo pet stotina ljudi. U Pribudiću, gde se vratilo pet porodica, za Svetu Petku je bilo stotinu njihovih izbeglih zemljaka."
 

Odlaze bosanski Hrvati

 

Kako komentarišete činjenicu da srpski povratnici odlaze iz Like?


"Odlaze za poslom, uglavnom u druge delove Hrvatske, kao što su Rijeka i Istra. Dve porodice su nedavno iselile u Kanadu. Ali, iz opštine Gračac otišlo je mnogo više bosanskih Hrvata nego Srba. Deset hrvatskih porodica odselilo se u Kanadu od početka godine do danas. U tu se zemlju s kninskog područja u poslednja tri meseca odselilo 38 porodica doseljenih Hrvata. Njima je ovde teže nego Srbima jer nemaju ništa osim krova nad glavom."

2024 © - Vesti online