Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 18.05.2011.
19:40
Vestionline A

''Mladić u ratu imao moždani udar''

Komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić doživeo je, krajem rata u BiH, lakši moždani udar, a bolovao je i od bubrega, izjavio je danas pred Haškim tribunalom njegov tadašnji zamenik Manojlo Milovanović.

Penzionisani general Milovanović, koji je bio načelnik Glavnog štaba VRS, to je rekao u svedočenju na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, Mladićevom tadašnjem pomoćniku za obaveštajno-bezbednosne poslove. Tolimir je optužen za zločin nad srebreničkim Muslimanima u leto 1995.

Psovao pukovnike: Ratko Mladić

Prema Milovanovićevom iskazu, general Mladić je "lakši moždani udar" doživeo pre jeseni 1995.

"Jednom mi je u to vreme rekao: 'Ja sam imao lakši moždani udar i ponekad ne znam da je 2+2=4...A i Tolimir je imao moždani udar, pa nemoj ni njega uvek da uzimaš za ozbiljno'", ispričao je Milovanović, izvinjavajući se Tolimiru.

Napori za hapšenje Mladića


Direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovač izjavio je danas da očekuje da izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa tim sudom bude objektivan i da uvaži činjenicu da Akcioni tim čini sve da begunci budu uhvaćeni.
Kovač je, na konferenciji za novinare Kolegijuma ministra odbrane Srbije, rekao da ne može da govori o detaljima potrage za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, jer za to nije ovlašćen, ali je istakao da Akcioni tim čini sve napore da oni budu izručeni Tribunalu.
Bramercov izveštaj, dodao je on, treba da uvaži tu činjenicu, uz onu da preostala dvojica haških begunaca do sada nisu uhapšena.

U to vreme, kako je opisao Milovanović, general Mladić je "počeo da psuje pukovnike i drugo osoblje Glavnog štaba VRS.

"Rekao mi je da ga, kad to počne da radi, upozorim tako što ću ga šutnuti čizmom ispod stola", rekao je Milovanović.

Po njegovim rečima, međutim, pola sata kasnije Mladić je zbog ovce koju je video ispred GŠ VRS u Han Pijesku počeo da psuje prisutnog pukovnika.

"Ja sam ga šutnuo, a on mi je odgovorio da ne važi ono što mi je rekao pre pola sata", kazao je Milovanović.

General Mladić se, prema Milovanovićevom iskazu, sukobljavao sa predsednikom RS Radovanom Karadžićem oko toga "ko će biti prvi", pošto su obojica bili "vlastoljubivi i harizmatični".

Na kraju bi Mladić "shvatao" da je Karadžić vrhovni komandant, precizirao je svedok, koji je naglasio da je VRS sprovodila "samo Karadžićeve komande".

"Mladić do sredine 1994. nije donosio odluke samostalno, bez konsultacija sa članovima GŠ VRS. Onda je par puta doneo odluku bez GŠ da bi nešto brzo postigao, ali se pokazalo da to nije išlo", posvedočio je Milovanović.

U to vreme, Mladić je, prema svedoku, dobio bubrežnu bolest, "ali je malo bolovao po bolnicama i bio je u jedinicama i GŠ".

General Mladić se često konsultovao sa tadašnjim pukovnikom Tolimirom, koga je Milovanović nazvao "Mladićevim očima i ušima".

"Imao je veliko poverenje u Tolimira i Ljubišu Bearu. Za Tolimira znam zašto, a za Bearu mi nikada nije bilo jasno zašto", napomenuo je svedok.

Pukovnik Beara u to vreme je bio načelnik odseka za bezbednost u GŠ VRS, a pred Tribunalom je prošle godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici u julu 1995. General Milovanović, koji je u to vreme bio angažovan na ratištu u zapadnoj Bosni, oko Bihaća, naglasio je da je obaveštajna služba
VRS na čelu s Tolimirom "morala znati" da Hrvatska vojska priprema ofanzivu ''Oluja'', zato što su hrvatske trupe bile mobilisane i gomilane u kritičnim područjima.

"Obaveštajna služba VRS morala je to znati, a meni nisu ni reč rekli i pustili su me da napadnem Muslimane kod Bihaća. Neka im ide na dušu, ako su znali, a meni nisu rekli", kazao je Milovanović.

On je opisao i kako je Tolimir, za vreme rata u BiH, "često vukao za ruku Mladića" dok je komandant VRS razgovarao preko telefona ili radio veze, upozoravajući ga "da ne govori to, jer Muslimani prisluškuju".

"Na primer, na snimku na kojem Mladić naređuje da se tuče zgrada Predsedništva BiH u Sarajevu i kaže da im 'razvučemo pamet', čuju se i njegove reči: 'Dobro, Tolimire!'. To verovatno znači da ga je Tolimir vukao za rukav da to ne govori. Posle je Radio Sarajevo to mesecima puštao svako jutro, kao špicu", ispričao je Milovanović.

U nastavku suđenja, generala Milovanovića unakrsno ispituje Tolimir, koji se brani sam.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.05.2011. 19:58
uhvaticete ga. ali ispod pojasa...
Sreda 18.05.2011. 20:47
Još samo fali da mu nađu marihuanu kojom je lečio bolesne bubrege. Što dalje sve gore priče iznose narodu ne bi li se našao neki izdajnik.
Četvrtak 19.05.2011. 15:27
Djenerale,da si nam ziv i zdrav jos puno puno godina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online