Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 12.05.2011.
19:08
Vestionline A

Patrijarh: Referendum u RS je plod demorkatije

Patrijarh srpski Irinej izjavio je novinarima u Foči da je refrendum plod demokratije, koji je prisutan u svetu i zašto ne bi bio i u Republici Srpskoj, prenose beogradski mediji.

Patrijarh Irinej
 

- Mi živimo u demokratskom svetu. Referendum je plod demokratije. Ono što je prisutno u svetu zašto a ne bude prisutno i kod nas - rekao je patrijarh Irinej, komentarišući stav međunarodne zajednice o najavljenom referendumu u RS o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.


- Verovatno ima neko neke razloge, ali mi imamo svoju logiku. Mislimo da su istina i pravda na našoj strani. Treba biti strpljiv, mudar. Na takve pritiske odgovoriti", rekao je patrijarh Irinej, preneli su banjalučki elektornski mediji.


On je najavio da će, verovatno, o ovom pitanju biti reči i na predstojećem zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve, "ako bude predviđeno dnevnim redom". Patrijarh je, posle razgovora u Foči sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, dodao da u SPC prate razvoj situacije i da se nadaju "pozitivnom rešenju".


Srpski patrijarh se nalazi u dvodnevnoj poseti RS u sklopu koje je posetio manastir u Dobrunu kod Višegrada i Foču, gde je u četvrtak prisustvovao obeležavanju Svetog Vasilija Ostorškog, krsne slave Bogoslovskog fakulteta i srednje bogoslovske škole u tom gradu. Dodik je naglasio da vlast RS ima veoma dobru saradnju sa SPC i da smatra da je veoma važno jačati crkvu, jer je ona jedna od najvažnijih elemenata srpskog identiteta.


- U tom pogledu smo imali zajedničke projekte i programe koje smo realizovali u eparhijama u RS i sa sveštenstvom. Nešto što želimo da učinimo u budućnosti na tom planu je svakako da na ovom dobrom primeru u Foči, širom RS, razvijemo obrazovne ustanove koje će biti pod pokroviteljstvom i upravljanjem SPC - rekao je Dodik.


On je dodao da vlasti RS žele da na važnim mestima otvore srpske pravoslavne gimnazije koje bi mogle da prime i školuju decu na srednjoškolskom nivou i na taj način daju snažan pečat onome što je već bila tradicija na tim prostorima, koja je prekinuta za vreme komunizma.

- U svakom slučaju to ćemo raditi zajedno sa SPC. Zadovoljstvo je veliko da je naša saradnja intenzivna i dobra - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.05.2011. 20:24
Патријарх је почео да се бави, као и папа, свим проблемима овога света. Шта је њега брига за демократију, која нема ни додирних тачака са вером коју предводи кд нас Срба? Но добро, онда би могао да разреши ситуацију у Фудбалском савезу Србије и пресуди-онако поштено. Ако он то не уради, ови неће никада.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online