Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 11.05.2011.
01:14
E. V. A

SB UN: Rusija uz Dodika, SAD uz Incka

Kao što se i očekivalo, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko optužio je pred članicama Saveta bezbednosti Republiku Srpsku za "jednu od najvećih političkih kriza od kraja rata" u BiH i kršenje Dejtonsko-pariskog sporazuma. On je ocenio da je Banjaluka nastavila da se zalaže za raspad zemlje i najavio ukidanje odluke o referendumu i sankcije srpskim liderima. Predstavnici SAD, Velike Britanije i Nemačke podržali su Incka, dok ga je ruski ambasador Vitalij Čurkin kritikovao.

Da građani BiH sami biraju svoju sudbinu: Vitalij Čurkin

Čurkin je insistirao da članice SB UN razmotre pismo koje je predsednik RS Milorad Dodik poslao geenralnom sekretaru Ban Ki-munu.

On se založio za transformaciju OHR-a u izaslanstvo EU i ponovio da građani BiH sami treba da odlučuju o svojoj sudbini.


- Nema šanse da Savet bezbednosti uvede sankcije Srpskoj i predsedniku Dodiku - smatra ambasador Srbije u UN Feđa Starčević, ubeđen da to ne bi dozvolila "pre svih Rusija, a verovatno ni Kina".

Starčević misli da je ideja o tome da Incko suspenduje referendum "opasna".

On je ponovio stav Srbije koja smatra da najavljeni referendum građana RS o sudu i tužilaštvu BiH nema nikakve veze sa teritorijalnim integritetom zemlje i da nije u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom.

 

I Hrvati protiv Incka

 

Izveštaj Incka Savetu bezbednosti o stanju u BiH komentarisao je i predsednik Kluba delegata hrvatskog naroda u Veću naroda Republike Srpske Josip Jerković. On je rekao da je "i Incko kriv za kršenje određenih stavki u BiH".


Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da BiH "ovako organizovana, nema nikakvu budućnost".


- Uveren sam da je sve u našim rukama i da mi trebamo da uredimo BiH po meri tri naroda. Ne smemo više nikad pasti u zamku da mesecima budemo bez vlasti na nivou BiH. Da bismo to izbegli, treba promeniti Ustav i Izborni zakon - istakao je Čović i dodao da je privremena suspenzija državnih institucija, koju je nametnuo OHR, "zabrinjavajuća poruka svima".


U prvim reagovanjima na izlaganje Incka u Njujorku, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da visoki predstavnik za svoj izveštaj nije dobio podršku kakvu je očekivao od Saveta bezbednosti UN, kao i da je pokušao da obmane članice SB UN netačnim interpretacijama o kršenju Dajtona računajući da će mu to telo kao do sada, apriori dati saglasnost za sve što radi u BiH.


- Incko čuva svoju platu i to ne možete drugačije ni shvatiti, nego kao borbu za vlastiti komfor. Venecijanska komisija je Savetu Evrope 2005. rekla da je OHR mesto problema, a ne rešenja u BiH, podsetio je Dodik. On je kasnije, u Gradišci, podsetio da bi Srbi u BiH, bez Republike Srpske, "imali sličnu sudbinu kao Srbi na Kosovu".

Ponovio je da je Srpska stvorena na "razvalinama Jugoslavije", da je plaćena hiljadama života Srba koji su bili uvereni da je ona održiva i trajna.


- Danas sam siguran više nego ikada da je to bilo ispravno - konstatovao je predsednik RS.
 

BiH pred raspadom


Predsednica Međunarodne krizne grupe Luiz Arbur izjavila je da niko ne može na silu održati BiH. Ona je upozorila da će međunarodna zajednica, ukoliko nastavi sa brzopletim potezima i kratkoročnim rešenjima, doprineti daljoj eskalaciji krize "koja može, možda čak i relativno brzo, dovesti do raspada zemlje".

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 01:21
I Hrvati protiv Incka. Luiz Arbur:"BiH pred raspadom". Ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha..............Hooo,ho,ho,ho,ho, ho,ho,ho,hi,hi,hi,hi,hi.......
Sreda 11.05.2011. 03:09
E SADA SI GA, SLOVENACKO-AUSTRISKA SELJACINO PO*PUSIO.....DA BAS TAKO....PODRZAVAJU TE DOKAZANI SRPSKI KRVNICI, ALI NECE TO BAS BITI UBEDLJIVO KAO STO SI OCEKIVAO.....PO MENI VRLO BRZO CES TI, PAKOVATI KOFERE IZ BIH.....ZAGOVNAO SI, A DA VISE I SAM NISI SVESTAN KOLIKO.....,JE**LI TE TVOJI GOSPODARI, USA,GB I D.
Sreda 11.05.2011. 18:46
samo ako dođe do kakvog glasanja da rusija opet ne bi bila suzdržana?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online