Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 09.05.2011.
15:03
Vestionline A

Moguće uslovno pomeranje referenduma

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da postoji mogućnost prolongiranja referenduma na dva do tri meseca. Visoki predstavnik Valentin Incko poručuje da je referendum u RS u suprotnosti sa Dejtonom.

Popuštanje ili taktika - Milorad Dodik

Dodik je najavio mogućnost pomeranja referenduma ukoliko RS dobije garancije da će biti otklonjeni nedostaci u radu Suda i Tužilaštva BiH i da će se ući u strukturalni dijalog o ukupnom pravosudnom sistemu.

"Mislim da je to veoma konstruktivno i može da bude korisno. Ovo nije nikakvo uslovljavanje", rekao je Dodik nakon radnog sastanka u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Predsednik RS kaže da povlačenja odluke o raspisivanju referenduma neće biti i da bi, ukoliko bi je visoki predstavnik poništio, to impliciralo određeno ponašanje RS, pre svega u vezi sa tim da li bi takvu meru OHR-a RS objavila u "Službenom glasniku".

"Drugo pitanje je održavanje sednice parlamenta koji bi trebalo da reaguje. Parlament može da prihvati odluku visokog predstavnika ili ne, u ovom trentuku mogu reći da neće prihvatiti", istakao je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, RS smatra da je referendum u skladu sa njenim ovlašćenjima i Ustavom i ovoj odluci je prišla veoma ozbiljno, jer nikada nije bilo moguće voditi dijalog na temu nametnutih zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Referendum suprotan Dejtonu"

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, s druge strane, tvrdi da je referendum koji je najavila Republika Srpska suprotan Dejtonu.

Incko je, u intervjuu sarajevskom “Oslobođenju“, kazao da će u Savetu bezbednosti izložiti "izuzetno zabrinjavajuće stanje u BiH", ali će pomenuti i pozitivnu činjenicu da je međunarodna zajednica u celini spremna da odgovori na "izazove koji su pred nama".

Za Valentina Incka je referendum u RS suprotan Dejtonu

On je rekao da se iskreno nada da neće morati delovati kada je u pitanju referendum o sudu i tužilaštvu u BiH, navodeći da vlastima RS preostaje sve manje vremena da ponište odluku o referendumu.

"Taj referendum je suprotan odredbama Dejtona i Ustava BiH. Referendum mora biti potpuno poništen. Ne postoji drugo rešenje. To će učiniti vlasti RS, nadam se. U protivnom, ja ću to učiniti", ponovio je Incko.

On je rekao da niko RS ne negira pravo na održavanje referenduma o pitanjima iz njene nadležnosti, ali "RS ne može održati referendum o nadležnosti koja pripada državi" jer, kako navodi, BiH na osnovu Dejtona ima pravo na pravosudne institucije na državnom nivou.

  

Visoki predstavnik smatra da međunarodna zajednica mora zadržati OHR i Eufor sa njihovim izvršnim mandatima kao važne mehanizme, i dodaje da bi bilo neodgovorno zanemariti ili odustati od tih mandata.

Incko je ocenio da se BiH "suočava s verovatno najtežom političkom krizom od završetka rata, vrhunac negativnog trenda koji je započeo 2006. godine", navodeći da je Dejtonski sporazum, koji je zemlji doneo mir i napredak, sada "pod napadom vlasti RS, kao i elementi osnova države".

Zahvalan Hrvatskoj i Srbiji

 

Incko je izjavio da su sve zamlje potpisnice Dejtonskog sporazuma, među kojima su i Srbija i Hrvatska, preuzele obavezu poštovanja normi koje iz njega proizlaze.

 

"To je najmanje što očekujem od njih i zahvalan sam njihovoj podršci teritorijalno integritetu i suverenitetu BiH", rekao je Incko, koji danas u Savetu bezbednosti UN treba da podnese izveštaj o stanju u BiH.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2011. 15:20
pa ako nisi normalan i ideš slobinim stopama i slušaš bota ti prolongiraj, ali nemoj reći da te nismo upozorili.
Ponedeljak 09.05.2011. 18:15
Ne igraj se, Milorade...
Ponedeljak 09.05.2011. 15:28
KOLIKO NEKO MOZE BITI ZAHVALAN SRBIJI KAO POTPISNICI DEJTONA, KADA JE POTPISNIK IZ SRBIJE KASNIJE PROGLASEN ZA RATNOG ZLOCINCA, A ZATIM UBIJEN MEDJU ZIDINAMA SHEVENINGENSKOG KAZAMATA???KOLIKU VALIDNOST IMA TAJ POTPIS DANAS???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online