Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 08.05.2011.
20:47
Srna A

"Fašizam stizao iz Beograda 90-ih"

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je politika koja je 90-ih godina prošlog veka dolazila iz Beograda, a koja se vezuje za društvo oko Dobrice Ćosića, bila nacistička.

"BiH se sudarila sa zlom fašizma i nacizma tokom 90- ih godina koje je nastalo u

Komšić optužuje Dobricu Ćosića za širenje fašizma

susedstvu i tu je bila reč o regionalnom fašizmu", rekao je Komšić kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "BiH se brani antifašizmom".

On tvrdi da su kreatori fašizma na prostorima bivše Jugoslavije bili oni koji su se pozivali na borbu protiv fašizma, poput Slobodana Miloševića i njegovih sledbenika.

Komšić kaže da su današnji fašizam i nacizam pored antisemitizma dobili dodatno obeležje i oblik u antiislamizmu i da BiH mora da bude posebno osetljiva kada je reč o ovoj pojavi.

On smatra da je 9. maj, kada se proslavlja Dan pobede nad fašizmom, civilizacijska pobeda, ali da nije otreznila svet kao što nije otreznila region jugoistočne Evrope.

Svebosanskim saborom protiv fašizacije

Predsednik Asocijacije Krug 99 Sulejman Redžić rekao je da su u postdejtonskom periodu u BiH prisutni trendovi određenih oblika fašizacije koji dolaze iz različitih političkih blokova.

"Zbog toga su potrebni politički instrumenti i akcije koje će sprečiti takvo delovanje a one su u neposrednoj vezi sa pokušajima disolucije BH društva i države. Uz to međunarodna zajednica kroz svoja tela neistinito, neadekvatno ili bolje reći lažno prikazuje stanje u BiH kada je u pitanju implementacija Dejtonskog sporazuma", rekao je Redžić i dodao da je neophodno organizovanje "svebosanskog kulturno-političkog sabora koji bi se odredio prema negativnim trendovima na političkoj sceni".


“Što je više Komšićevih izjava – to je manje BiH“

Izjave hrvatskog člana Predsedništva BiH o “fašizmu iz Beograda, naišle su na osudu političara iz Republike Srpske. Predsednik PDP-a Mladen Ivanić smatra krajnje neprihvatljivim poslednje Komšićeve izjave, napominjući da ih on ne bi smeo iznositi kao funkcioner koji vodi BiH.

"To što ih Komšić iznosi govori da njegov cilj nije da čuva poverenje u BiH nego da zavađa, ali sreća je da njegove izjave nikoga više posebno ne mogu zanimati niti uzbuditi jer smo na njih davno već navikli", rekao je Ivanić.

Komšićeve izjave štete poverenju u BiH , upozorava Mladen Ivanić

Prema Ivanićevim riječima, što je više ovakvih Komšićevih izjava - to je manje BiH. "Što je više ovakvih političkih gluposti koje on izriče - to je manje povjerenja i to su manje šanse da se BiH izgradi kao normalna zemlja", smatra Ivanić.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić smatra krajnje neprihvatljivim poslednje optužbe hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, posebno zbog činjenice da je Dobrica Ćosić kao partizan učestvovao u Drugom svjetskom ratu i svoj život posvetio izgradnji društva u kome ljudi nisu diskriminisani po bilo kom osnovu.

"S druge strane, one ratne zastave, trube i pokliči koje smo čuli devedesetih godina iz Zagreba, a koji su se prenele u Sarajevo, nešto su sa čime se, nažalost, Komšić identifikovao u proteklim ratnim sukobima na prostoru BiH", rekao je Tadić danas Srni.

Tadić je zaključio da bi, u najmanju ruku, bilo pošteno da Komšić ne stavlja u usta one ljude koji su krvarili boreći se protiv Hitlera.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2011. 22:10
nacista priča o nacizmu ! divno da čovjek ne povjeruje.
Nedelja 08.05.2011. 21:09
Sjetite ga se samo od prije par dana na pomenu žrtvama Jasenovca u Donjoj Gradini. Ko ovog političkog pajaca ne zna, skupo bi ga platio. Dokazao je još jednom da je napad najbolja odbrana.
Nedelja 08.05.2011. 21:16
Fašista priča o fašizmu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online