Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 08.05.2011.
01:50
Vestionline A

EU nudi kompromis Dodiku?

Evropska unija ponudila je vlastima Republike Srpske da ponište odluku o održavanju referenduma, a da zauzvrat međunarodna zajednica inicira i sprovede temeljitu reformu pravosuđa Bosne i Hercegovine. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da do njega nije stigla ponuda Evropske unije.

Hoće li biti referenduma? Milorad Dodik i Valentin Incko
 

Kako piše sarajevski "Dnevni avaz" to je ponuda koja je vlastima RS poslata pre nekoliko dana i sada je prvenstveno na predsedniku Miloradu Dodiku da je prihvati ili odbije. Ako bi Dodik odbio predlog visoki predstavnik imao bi punu podršku EU da odlučno deluje.

Prema tvrdnji visokog diplomate koji je za "Dnevni avaz" govorio pod uslovom anonimnosti, EU ocenjuje da bi se ovakvim kompromisom postiglo da referendum ne bude održan, a da se RS da ustupak koji bi u javnosti mogao opravdati odustajanje od referenduma.

Ako ga Dodik prihvati, predlog bi značio da će međunarodna zajednica, u prvom redu EU, osigurati sveobuhvatnu reformu pravosudnog sistema u najkraćem mogućem roku, a s druge strane u BiH bi se formirala državna vlada.

Dodik: Do mene nije stigla nikakva ponuda EU

 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da do njega nije stigla ponuda Evropske unije da vlasti RS ponište odluku o referendumu, a da za uzvrat međunarodna zajednica inicira temeljnu reformu pravosuđa u BiH.

 

"Ne komentarišem spekulacije. Do mene nije stigla nikakva ponuda i o tome ne znam ništa", rekao je Dodik.

Ako bi Dodik odbio predlog, visoki predstavnik bi imao punu podršku (inače uvek klimave) EU da deluje odlučno i ne samo poništi referendum nego "preduzme i sve druge potrebne korake".

Izvor sarajevskog lista nije hteo da precizira kakvi su to "drugi koraci".

On veruje da će zvanična Banja Luka prihvatiti ponudu, ali i upozorava da očekuje da će Dodik "zatezati do poslednjeg momenta ne bi li iznudio još neki ustupak".

"I nama i njemu jasno je da od referenduma nema ništa! Mi ne želimo krizu i daljnju stagnaciju BiH, ali nismo mi ti koji krizu generišemo. Lopta je u Dodikovom delu igrališta. On zna da smo odlučni i da je ponuda izraz dobre volje, a ne slabosti", rekao je neimenovani diplomata sarajevskom listu.

Prema tim tvrdnjama EU je, čak, spremna da angažuje svoje pravne eksperte koji bi radili na reformi pravosuđa u BiH i ne bi bilo nimalo pametno odbiti ovakav predlog, prenosi "Dnevni avaz".

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2011. 02:37
Kakva je to sramna ponuda, jel' ta EU stvarno smatra srpski narod u RS gomilom idiota? Koliko sam ja informisana - neka me neko ispravi ako grijesim - EU "pravni strucnjaci" su i do sada radili i u Sudu Bih i u Tuzilastvu, i sve sto je i uradjeno i neuradjeno bilo je pod njihovim budnim okom...Kad se samo sjetim onog idiota i njegove odluke za tuzlansku kolonu, on je bio EU "strucnjak" - ali za fasizam...Stvarno koji idiot ili perverznjak mora da bude Dodik pa da pristane na ovakvu"ponudu", poslije svih iskustava sa Karadzicem, Mladicem, Milosevicem, Tadicem, Nikolicem i SVIM srpskim politicarima kojjima su iz EU "nudili kompromis", a na kraju napravili majmune i od njih i od srpskog naroda
Nedelja 08.05.2011. 02:57
majmuni se konacno "uozbiljili", pa resili da oni "reformisu" pravosudje u bih.....igraj milorade pametno....ako je ovo istina, saberi i oduzmi sve pozitivne i negativne elemente tog njihovog "predloga"....nikako ne ponistavaj referendum vec ga samo pomeri, za rok koji im vlasti republike srpske trebaju dati da uvedu red, ako to stvarno zele...prebaci loptu ti u njihovo dvoriste....polako ali sigurno dolaze oni na tvojega.....nedaj se care!!!!!
Nedelja 08.05.2011. 04:52
jel to dnevni avaz sve je onda jasno sada su iz saharejeva krenuli hajku i lazima i ne vjerujem ja u to dodo samo naprijed i nema odustajanja od referenduma
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online