Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 03.05.2011.
19:15
Beta A

Hrvatska tereti Srbina za zločine u Borovu

Hrvatska policija podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg komandanta Štaba teritorijalne odbrane JNA Borovog Sela, današnjeg Borova, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva od 19. do 21. novembra 1991.

U saopštenju vukovarsko-sremske policije ne navodi se ime osumnjičenog, već samo da je reč o 51-godišnjaku iz Borova koji je u odsutnosti prijavljen Županijskom državnom tužilaštvu u Vukovaru zbog ratnog zločina.

Borovo Selo 1991. godine
 

Hrvatski mediji nezvanično navode da je reč o Radenku Alavanji iz Borovog Sela, koji sada živi u Srbiji.

Policija je navela da je u periodu od 19. do 21. novembra 1991. ubijeno ili se vode kao nestali 38 osoba koje su zarobljene posle pada Vukovara.

Kriminalističim istraživanjem je utvrđeno da je 51-godišnjak iz Borova, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane JNA Borovog Sela, za vreme trajanja ratnih sukoba na teritoriji Hrvatske, dopustio da jedinice JNA fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene civile i vojnike zarobljene u Vukovaru u krugu preduzeća "Borovo komerc" i u Borovu Naselju.

Osveta za presudu generalima?

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da su nove krivične prijave protiv Srba u Hrvatskoj za ratne zločine, pa time i poslednja protiv bivšeg komandanta Štaba teritorijalne odbrane JNA Borova Sela, očekivane i predstavljaju neku vrstu osvete Srbima za hašku presudu hrvatskim generalima.

"Ovo mi više liči na nekakvu osvetu za hašku presudu, a s druge strane, te krivične prijave služe za unutrašnje potrebe za smirivanje tenzija, jer u Hrvatskoj Srbi za to i služe - za domaće i međunarodno potkusurivanje", rekao je Štrbac Srni.

Napominjući da je u Hrvatskoj do sada podignuto više od 6.000 krivičnih prijava protiv Srba, a procesuirano 21.500 Srba, Štrbac je pitao "zar je još neko ostao od Srba da nije procesuiran?"

"Više ne znam za šta sve nisu Srbi procesuirani. Da li je iko ostao da nije bio do sada predmet neke istrage?", naveo je Štrbac.

On je rekao da je bilo ubistava u Borovu, ali da su za to počinioci procesuirani, te dodao da se po sistemu komandne odgovornosti "može ići u nedogled".

"Zašto posle toliko godina? Ne verujem da se ranije nije znalo ko je komandovao nekom jedinicom", rekao je Štrbac.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.05.2011. 19:21
Sad vidite kolika su to deca ustvri u toj Hrvatskoj.Jednom mi rece covek s ratista da su najbolji vojnici od 18-22 jer o nicem ne razmisljaju i iz straha vecinu zla naprave.E pa ovako mi ovi Hrvati dodju.Kao dosad nisu imali vremena, pa sad dosli do novih spoznaja. Ozbiljnost politike nema sta.Totalno rasulo..... O Borovu naselju je sve rekao gosp Rajhl Kir i njegova familija te prvi ministar unutrasnjih poslova Hrvatske, Boljkovac.
Utorak 03.05.2011. 19:39
Stari njemački recept, samo se ne zna koliko naših glava vrijedi glavučetina ustaškog nazovi generala!?
Utorak 03.05.2011. 21:35
Terete oni svakog Srbina zato sto je ziv.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online