Utorak 03.05.2011.
19:15
Beta

Hrvatska tereti Srbina za zločine u Borovu

U saopštenju vukovarsko-sremske policije ne navodi se ime osumnjičenog, već samo da je reč o 51-godišnjaku iz Borova koji je u odsutnosti prijavljen Županijskom državnom tužilaštvu u Vukovaru zbog ratnog zločina.

Borovo Selo 1991. godine
 

Hrvatski mediji nezvanično navode da je reč o Radenku Alavanji iz Borovog Sela, koji sada živi u Srbiji.

Policija je navela da je u periodu od 19. do 21. novembra 1991. ubijeno ili se vode kao nestali 38 osoba koje su zarobljene posle pada Vukovara.

Kriminalističim istraživanjem je utvrđeno da je 51-godišnjak iz Borova, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane JNA Borovog Sela, za vreme trajanja ratnih sukoba na teritoriji Hrvatske, dopustio da jedinice JNA fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene civile i vojnike zarobljene u Vukovaru u krugu preduzeća "Borovo komerc" i u Borovu Naselju.

Osveta za presudu generalima?

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je da su nove krivične prijave protiv Srba u Hrvatskoj za ratne zločine, pa time i poslednja protiv bivšeg komandanta Štaba teritorijalne odbrane JNA Borova Sela, očekivane i predstavljaju neku vrstu osvete Srbima za hašku presudu hrvatskim generalima.

"Ovo mi više liči na nekakvu osvetu za hašku presudu, a s druge strane, te krivične prijave služe za unutrašnje potrebe za smirivanje tenzija, jer u Hrvatskoj Srbi za to i služe - za domaće i međunarodno potkusurivanje", rekao je Štrbac Srni.

Napominjući da je u Hrvatskoj do sada podignuto više od 6.000 krivičnih prijava protiv Srba, a procesuirano 21.500 Srba, Štrbac je pitao "zar je još neko ostao od Srba da nije procesuiran?"

"Više ne znam za šta sve nisu Srbi procesuirani. Da li je iko ostao da nije bio do sada predmet neke istrage?", naveo je Štrbac.

On je rekao da je bilo ubistava u Borovu, ali da su za to počinioci procesuirani, te dodao da se po sistemu komandne odgovornosti "može ići u nedogled".

"Zašto posle toliko godina? Ne verujem da se ranije nije znalo ko je komandovao nekom jedinicom", rekao je Štrbac.

2024 © - Vesti online